Igor Dodon propune un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anuntat marti ca va propune trecerea la un sistem electoral mixt pentru alegerile parlamentare din republica si ca se declara categoric impotriva sistemului uninominal propus de Partidul Democrat (PDM), informeaza Radio Chisinau si Deschide.md, informeaza AGERPRES.

”Lichidarea sistemului partinic este un pas inapoi pentru Republica Moldova. De asemenea, inteleg ca o parte din cetatenii Republicii Moldova doresc schimbari, inclusiv in ceea ce priveste sistemul electoral. Tinand cont de faptul ca este categoric inacceptabila propunerea PDM, dar si de faptul ca majoritatea cetatenilor doresc schimbarea sistemului politic din Republica Moldova, am decis sa vin cu propunerea de creare a unui sistem mixt electoral in Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon, citat de Deschide.md.

Astfel, potrivit sistemului electoral pe care vrea sa-l propuna Igor Dodon, 51 de deputati ar urma sa fie alesi pe liste de partid, iar alti 50 in circumscriptii teritoriale. Dintre cei 50 de deputati alesi in circumscriptii, jumatate ar urma sa fie din diaspora si din regiunea transnistreana.

Votarea deputatilor din Transnistria s-ar face in sectii din localitatile aflate sub controlul autoritatilor Republicii Moldova, iar procedura de vot in diaspora ar trebui, potrivit lui Dodon, sa dureze doua zile, astfel incat sa fie facilitat accesul votantilor aflati departe de sectiile de votare.

”Trebuie sa asiguram ca cei din Transnistria sa fie prezenti in Parlamentul Republicii Moldova. Votul in diaspora sa fie asigurat pentru doua zile, astfel incat sa fie facilitat accesul votantilor aflati departe de sectiile de votare. Numarul sectiilor de votare urmeaza a fi stabilit in conformitate cu datele oficiale prezentate de catre institutiile de stat din tara unde se afla cetatenii moldoveni. Sa aiba dreptul de vot toti cei care vor veni la sectiile de votare peste hotare. In acest sens, insist ca sectiile de votare peste hotare sa fie asigurate cu 5000 de buletine de vot”, a declarat Igor Dodon.

Pentru inregistrarea candidatilor la functia de deputat, presedintele Republicii Moldova propune un numar minim de 600 de semnaturi.

Totodata, Igor Dodon propune ca numarul deputatilor sa fie redus de la 101 la 71.

Potrivit Radio Chisinau, Dodon a amenintat cu presiuni si nu a exclus organizarea unor proteste de strada in cazul in care PDM nu-si va retrage proiectul privind votul uninominal.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole