IGPR: In 2017, numarul faptelor penale sesizate in domeniul violentei in familie a crescut cu 3%

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Numarul faptelor penale sesizate in 2017 in domeniul violentei in familie a crescut cu 3% fata de 2016, de la 35.202 la 36.245, potrivit unor date prezentate, miercuri, in cadrul conferintei prilejuite de incheierea campaniei nationale de prevenire a violentei intrafamiliale „Aripi Frante”, informeaza AGERPRES.

Cele mai multe astfel de infractiuni sunt, in continuare, de „lovire sau alte violente” (55,96%), urmate de „abandon de familie” (24,13%) si „amenintare” (7,35%). Din punct de vedere al locului comiterii, cele mai multe infractiuni de acest fel s-au comis la domiciliu (27.652 de fapte).

„Un numar mai mare de infractiuni sesizate in anul 2017 fata de anul 2016 ne demonstreaza increderea din ce in ce mai mare a cetatenilor in capacitatea Politiei Romane de a gestiona acest fenomen”, a declarat chestor principal de politie Carmen Tuicu, adjunct al inspectorului general al Politiei Romane.

In cadrul campaniei „Aripi Frante”, peste 590.000 de persoane au beneficiat de informatii utile pentru gestionarea situatiilor de risc generate de violenta in familie.

„Campania a fost implementata la nivel national in anul 2017 de peste 11.600 de politisti de analiza si prevenire a criminalitatii si ordine publica. Din totalul activitatilor desfasurate, peste 9.000 s-au desfasurat in mediul urban, iar alte aproape 17.300 de activitati au avut loc in mediul rural”, potrivit IGPR.

Initiativa a urmarit formarea unor comportamente nonviolente in randul tinerilor, toleranta zero fata de violenta in familie si informarea unui numar cat mai mare de femei cu privire la drepturile pe care le au si la institutiile implicate in procesul instrumentarii unor astfel de cazuri.

Pe parcursul campaniei, elevi din clasele liceale si de la gimnaziu au primit vizita politistilor si au dezbatut despre problematica violentei in familie, in peste 5.000 de unitati de invatamant preuniversitar.

Pentru transmiterea mesajului preventiv au fost organizate concursuri pe aceasta tema, precum si manifestari cultural-artistice.

La nivel universitar, au fost sustinute sesiuni de informare cu studenti, unii dintre acestia fiind interesati de abordarea temei in lucrarile de finalizare a studiilor.

„Un aspect important al campaniei l-a constituit dezvoltarea de noi parteneriate si intarirea celor existente atat cu institutiile statului cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii violentei domestice, cat si cu societatea civila si reprezentantii media”, precizeaza IGPR.

In anul 2017, odata cu derularea campaniei si transmiterea mesajului preventiv, a crescut si numarul persoanelor care au sesizat Politiei situatiile in care au fost victime ale acestui tip de fapte. 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole