IGPR: 30 de grupari specializate in cybercrime au fost destructurate anul trecut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un numar de 30 de grupari infractionale organizate, specializate in infractiuni din domeniul cybercrime, au fost destructurate anul trecut, informeaza IGPR intr-un comunicat transmis, duminica, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Politia Romana, prin intermediul structurilor de combatere a criminalitatii informatice, a organizat, in cursul anului trecut, 279 de actiuni, fiind efectuate 756 de perchezitii domiciliare.

De asemenea, politistii au inregistrat 3.848 de sesizari penale din acest domeniu, dintre care 505 au fost sesizari din oficiu.

Un numar de 900 de persoane au fost cercetate, dintre care 199 de persoane banuite de comiterea de infractiuni informatice au fost retinute, 171 arestate, iar 121 de persoane au fost puse sub control judiciar si fata de alte 3 a fost dispus controlul judiciar pe cautiune.

IGPR mentioneaza ca, in Romania, la nivelul fiecarei structuri de combatere a criminalitatii organizate din cadrul Politiei Romane functioneaza structuri de combatere a criminalitatii informatice, care desfasoara permanent activitati pentru identificarea si destructurarea retelelor infractionale.

“Ofiterii romani colaboreaza foarte bine cu agentii FBI, prin intermediul task-force-ului operational din cadrul Directiei de Combatere a Crimei Organizate a Politiei Romane, FBI-DCCO, care functioneaza din anul 2006 in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.In cadrul acestei unitati operationale are loc schimbul de informatii dintre ofiterii de politie romani si agentii FBI in cazurile comune care privesc investigarea unor activitati de criminalitate informatica, identificarea victimelor si obtinerea de la acestea in timp real a plangerilor, precum si schimbul de documente probatorii in astfel de cazuri”, arata sursa citata.

Totodata, Politia Romana utilizeaza frecvent si constant instrumentele INTERPOL, EUROPOL, ofiteri de legatura straini acreditati in Romania si ofiteri de legatura romani din alte state. De asemenea, sunt realizate permanent activitati de cooperare cu institutiile de aplicare a legii la nivel national — precum DIICOT si SRI, care s-au concretizat prin destramarea unor grupari infractionale complexe, mai mentioneaza IGPR.

Pentru a nu deveni victima a infractiunilor cibernetice, Politia Romana recomanda, intre altele, folosirea unei solutii antivirus actualizata zilnic, evitarea utilizarii retelelor wi-fi publice pentru operatiuni bancare, comert online sau afaceri personale.

Politia mai recomanda sa nu fie deschise atasamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuti si sa nu fie accesate link-urile primite prin e-mailuri care solicita actualizarea informatiilor personale.

Inainte de efectuarea de tranzactii online, trebuie efectuate verificari cat mai amanuntite cu privire la produs si legitimitatea site-ului sau serviciului oferit, mai arata IGPR.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1