IGPR: Romania, al treilea mare utilizator din UE al bazelor de date Interpol

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Politia Romana a contribuit la plasarea tarii noastre ca al treilea mare utilizator din cadrul Uniunii Europene al bazelor de date Interpol, accesand informatii politienesti de peste 20 de milioane de ori, a transmis Inspectoratul General al Politiei Romane, sambata, prin intermediul unui comunicat, informeaza AGERPRES.

„In contextul cooperarii politienesti prin Interpol, Politia Romana a contribuit la plasarea tarii noastre ca al treilea mare utilizator din UE al bazelor de date Interpol, accesand informatii politienesti de peste 20 de milioane de ori. De asemenea, Romania ocupa locul sapte in randul utilizatorilor din regiunea europeana si este al patrulea contribuitor al bazelor de date dintre cele 190 de tari membre Interpol, ceea ce demonstreaza activitatea si volumul de munca depus de politisti pentru controlul criminalitatii”, a informat IGPR.

In 2016, prin intermediul Biroului National Interpol, a fost dispusa urmarirea internationala pentru 1.898 de persoane, dintre care 200 cu mandate de arestare preventiva, 1.486 cu mandate de executare a pedepsei inchisorii, 122 de persoane erau declarate disparute, iar 90 aveau emise sentinte de internare.

In aceeasi perioada, au fost arestate 1.114 persoane urmarite international de autoritatile romane si 86 de persoane au fost localizate in strainatate, in vederea extradarii, dintre care 63 de persoane arestate sau localizate in afara spatiului Schengen (Republica Moldova — 13, Ucraina — zece, Irlanda — sapte, Cipru si Turcia — cate sase, Federatia Rusa, Serbia si SUA — cate patru, Emiratele Arabe Unite — trei, Croatia si Tunisia — cate doi, Argentina, Israel, Liban si Georgia — cate unul).

De asemenea, au fost identificate sase autoturisme furate, descoperite in Romania, si 20 de autoturisme furate, depistate in strainatate.

Prin intermediul Biroului National Interpol, cu sprijinul Institutului National de Criminalistica, a fost stabilita identitatea pentru 1.493 de persoane, din 3.467 de impresiuni papilare transmise.

In urma verificarii cetatenilor romani care si-au declarat identitati false, semnalati de omologii straini ca suspecti/autori de infractiuni, s-a stabilit identitatea reala pentru 42 de persoane. Totodata, au fost stabilita identitatea in cazul a 22 de cadavre.

Interpol Romania a asigurat suportul tehnic si a pus la dispozitia Politiei Romane si Politiei de Frontiera ultima versiune a aplicatiei Find, de cautare automata si simultana atat in bazele de date nationale cat si in ale O.I.P.C. Interpol, fapt ce a condus la eficientizarea utilizarii sistemelor informationale.

In anul 2016, prin intermediul Biroului National Interpol, au fost derulate in parteneriat cu agentiile de aplicare a legii din Romania o serie de operatiuni si proiecte care au vizat combaterea criminalitatii transfrontaliere: operatiunea Bonomo (initiata de autoritatile spaniole, privind abuzuri sexuale asupra minorilor, in urma careia au fost identificati opt cetateni romani banuiti de astfel de fapte); operatiunea Signal Romania (initiata de autoritatile britanice, privind identificarea mai multor cetateni romani banuiti de comiterea de furturi de buzunare pe teritoriul UE); operatiunea Hydra (care vizeaza persoanele urmarite la nivel international pentru comiterea infractiunii de trafic de migranti sau alte actiuni conexe acestora); operatiunea Nemiroff (care a constat in verificarea mai multor autovehicule de lux traficate ilegal din Italia); proiectul PIE (privind schimbul operativ de informatii in legatura cu activitatea infractionala a cetatenilor romani incarcerati in Marea Britanie); Proiectul Foreign Terrorist Fighter.

Biroul National Interpol a fost constituit pe 10 ianuarie 1973, la Bucuresti.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole