IGPR: Trendul descendent al criminalitatii sesizate in Romania se mentine si in primele 10 luni din acest an

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Trendul descendent al criminalitatii sesizate in Romania se mentine si in primele 10 luni ale acestui an, Politia Romana reusind diminuarea riscurilor care puteau afecta ordinea si siguranta publica, informeaza miercuri IGPR.

Potrivit unui comunicat de presa al IGPR transmis AGERPRES, in urma interventiilor politistilor, in primele 10 luni din 2018, au fost salvate 2.858 de persoane si au fost constatate, in flagrant delict, peste 62.000 de infractiuni.

Pentru mentinerea ordinii si sigurantei publice, politistii au efectuat 574.810 controale specifice domeniului de activitate si au organizat 50.388 de actiuni in care au fost angrenate efective marite.

„Bilantul actiunilor politistilor s-a concretizat, in primele 10 luni ale anului, si in constatarea in flagrant delict a 62.387 de infractiuni, precum si in depistarea a 2.878 de persoane pe numele carora instantele de judecata au emis mandate sau sentinte penale. Munca de cercetare a politistilor a condus la solutionarea a peste 27.000 de dosare penale inregistrate initial cu autor necunoscut”, se precizeaza in comunicat.

Conform acestuia, Politia Romana reprezinta principala institutie la care cetatenii apeleaza atunci cand au o problema. „Astfel, s-a intervenit la 662.317 solicitari primite de la cetateni prin Sistemul National Unic al Apelului de Urgenta 112. In 80,9% din cazuri, politistii chemati sa acorde sprijin au ajuns la locul sesizarii in mai putin de 10 minute de la apel, iar in urma interventiilor au fost salvate 2.858 de persoane”, arata IGPR.

Politia Romana informeaza, totodata, ca numarul faptelor de natura penala sesizate a scazut cu 1,6% fata de perioada similara a anului trecut.

„Acelasi trend descendent pe primele 10 luni ale anului il inregistreaza atat infractiunile economico-financiare (-9% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut), cat si cele de natura judiciara (-1,1%)”, explica IGPR.

In ceea ce priveste criminalitatea economico-financiara, activitatea Politiei Romane a vizat atat combaterea faptelor ilicite, cat si asigurarea contributiei la bugetul de stat prin recuperarea prejudiciului cauzat.

Astfel, precizeaza sursa citata, in primele 10 luni ale anului 2018, infractiunile de evaziune fiscala si cele prevazute de Legea privind dreptul de autor si drepturile conexe (Legea 8/1996) au scazut cu 18,3%, respectiv cu 50,4% fata de perioada similara a anului 2017.

Infractiunile contra patrimoniului sunt in scadere cu 4,2%, indica IGPR. „Acelasi procent il regasim si in cazul infractiunilor de furt si al celor de distrugere. Infractiunile de talharie, care reprezinta 1,4% din totalul infractiunilor contra patrimoniului, se situeaza pe un trend descrescator, cu 10,6% mai putine fata de perioada similara a anului trecut”, noteaza Politia Romana.

„In categoria infractiunilor contra persoanei, ponderea cea mai mare o ocupa faptele de loviri sau alte violente. In ceea ce priveste infractiunile de vatamare corporala, acestea au inregistrat o scadere cu 14% fata de perioada similara a anului 2017, iar cele de omor cu 2%”, se mentioneaza in comunicat.

In domeniul combaterii criminalitatii organizate, structurile Politiei Romane au desfasurat, sub coordonarea DIICOT si in cazurile proprii de urmarire penala, peste 1.400 de actiuni operative.

„Aportul politistilor din structurile de combatere a criminalitatii organizate, pentru reducerea infractionalitatii ce implica un pericol social deosebit (trafic de droguri, trafic de persoane, falsificare de moneda sau finantarea terorismului, pentru a enumera doar o parte dintre infractiuni), s-a concretizat prin destructurarea a 125 grupuri organizate (formate din 894 persoane trimise in judecata). Multe dintre actiunile importante au fost derulate in cooperare cu structurile similare din Europa sau din alte state ale lumii”, conform rezultatelor activitatii Politiei Romane in primele 10 luni ale anului.

In urma actiunilor, a fost instituit sechestru asiguratoriu pe 376 de imobile, 214 autoturisme, peste 18 kilograme de aur, bijuterii si alte obiecte din aur, 20 de kilograme de alte metale pretioase si pe 32 de arme de foc. Totodata, au fost confiscate peste 228 de kilograme de droguri si aproape 300.000 de comprimate, fiind descoperite si 62 de culturi ilegale si desfiintate 14 laboratoare clandestine.

Un aspect caruia IGPR ii acorda o atentie deosebita il reprezinta faptele de ultraj asupra politistilor. In perioada analizata acest gen de fapte a scazut cu 5,5%.

IGPR mai arata ca, pentru imbunatatirea modului in care politistii raspund la solicitarile cetatenilor si pentru cresterea gradului lor de siguranta la interventii, anul acesta au intrat deja in dotarea Politiei Romane, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, 1.000 de veste antiglont, 5.000 de maiouri anti-injunghiere si antiglont, 600 de casti de protectie, precum si alte echipamente specifice. De asemenea, au fost achizitionate aproximativ 1.600 de mijloace de interventie (autospeciale si motociclete), o mare parte dintre ele fiind deja receptionate si repartizate in teritoriu.

In ceea ce priveste personalul Politiei Romane, procentul de ocupare a posturilor este, in prezent, de 84,6%, fata de 80,3%, inregistrat la sfarsitul lunii iunie 2018, fiind incadrati peste 2.700 de ofiteri si agenti de politie. Acestora li se vor adauga alti 129 de politisti care au promovat concursul de incadrare din sursa externa, urmand ca, in acelasi mod, sa fie ocupate alte 289 de posturi, aprobate de MAI.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2