IGSU: Peste 1.000 de persoane au murit in incendii produse in tara in ultimii sase ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste 1.000 de persoane au decedat in incendii in ultimii sase ani, aproape jumatate dintre victime fiind copii si varstnici, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), remis, vineri, AGERPRES.

”Necunoasterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociata de multe ori cu neglijenta, conduce in fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuinte, situatie ce determina continuarea eforturilor derulate in sensul responsabilizarii cetatenilor asupra riscurilor la care se expun in cazul nerespectarii masurilor si regulilor de prevenire a incendiilor”, precizeaza IGSU.

Odata cu venirea sezonului rece, la nivel national s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de incendii la locuinte si gospodarii.

Conform IGSU, numai in ultimele trei saptamani, au fost inregistrate 23 astfel de incendii, care s-au soldat cu 19 persoane decedate si alte 26 ranite.

Din punct de vedere al cauzei probabile a decesului, in peste 90% din cazurile inregistrate, evenimentele s-au produs ca urmare a arsurilor sau din cauza intoxicarii cu fum sau gaze arse. In cele mai multe dintre situatii, cauzele producerii incendiilor au fost sisteme de incalzire defecte, mijloace de incalzire improvizate sau nesupravegheate, cos de fum necuratat, instalatii electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

Autoritatile atrag atentia ca, pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuinte si gospodarii. In acest context, pentru prevenirea evenimentelor in care ar putea fi implicati si copii, se interzice lasarea copiilor singuri in incaperi in care sunt mijloace de incalzit in functiune.

”Amintim tristul incident, produs pe fondul inconstientei, intr-o locuinta din localitatea Vatra Dornei, judetul Suceava, in urma caruia doi copii au cazut prada flacarilor. Nesupravegheat, baietelul in varsta de 2 ani si 8 luni a deschis usa sobei, a luat jar si l-a pus in patutul surorii sale de doar 1 an si 2 luni. In urma acestui eveniment, fetita a decedat, iar baietelul a suferit arsuri la maini fiind transportat la spital”, se mentioneaza in comunicat.

Un alt eveniment tragic s-a produs duminica, in comuna Vadu Pasii, judetul Buzau, cand un barbat de 63 de ani a decedat in urma intoxicarii cu monoxid de carbon. Locuinta sa a fost cuprinsa de flacari din cauza exploatarii necorespunzatoare a sobei cu acumulare.

IGSU mai atrage atentia ca, in perioada sezonului rece, un alt factor generator de situatii de urgenta cu urmari grave il reprezinta exploatarea necorespunzatoare a instalatiilor si consumatorilor de gaze naturale.

In data de 18 noiembrie, la o locuinta din localitatea Gornesti, judetul Mures, o explozie cauzata de acumularile de gaze in incapere a dus la ranirea a doua persoane varstnice, ambele cu arsuri grave pe suprafata corpului. O alta deflagratie a avut loc, la sfarsitul lunii noiembrie, intr-o casa din localitatea Botoaia, judetul Vaslui, din cauza scaparilor de gaze de la o butelie de aragaz si s-a soldat cu decesul unei femei in varsta de 66 de ani.

”Pentru evitarea situatiilor in care este pusa in pericol viata persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetatenilor, in ceea ce priveste respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de incalzire. In fiecare an, inainte de utilizare, sobele, cosurile de fum si celelalte instalatii de incalzire se controleaza si se inlatura defectiunile constatate. Este interzisa folosirea sistemelor de incalzire cu improvizatii, supraalimentate cu lemne sau lasate nesupravegheate. De asemenea, nu este permis ca in structura cosului de fum sa fie zidite elemente combustibile ale acoperisului sau ale planseului”, se mai arata in comunicatul IGSU.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicatiilor cu fum si gaze toxice se recomanda montarea detectoarelor de incendiu in locuinte, pentru semnalizarea timpurie a utilizatorilor referitor la eventualele acumulari de fum si gaze toxice.

In cazul in care, in locuinta, se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate usile si ferestrele, nu se aprinde nicio sursa de foc si nu se actioneaza intrerupatoare sau aparate electrice. Toate aceste situatii trebuie anuntate imediat la operatorul de distributie gaze.

Informatii despre modul de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta pot fi obtinute prin intermediul aplicatiei DSU sau platforma www.fiipregatit.ro.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole