ILEGALITĂȚI LA FIRME- Ce amendă poți lua dacă ești prins de poliție cu lemn fără acte

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Sancțiunile aplicate agenților economici care se ocupă de tot ce înseamnă transport de lemn sau cherestea nu sunt de neglijat. Pe lângă amendă, mai te poți trezi și cu un dosar penal, respectiv confiscarea utilajului cu care a fost transportat lemnul confiscat. Valoarea utilajului este de cele mai multe ori mai mare decât valoarea lemnului confiscat.

Un astfel de caz am avut în acest weekend în județul Suceava. Poliţiştii au constatat că la data de 16.05.2023, un agent economic din comuna Pojorâta, județul Suceava , în intervalul orar 09:00 – 12:00 a realizat cu un ansamblu auto format din autoutilitară şi remorcă, un număr de două transporturi de material lemnos, care şi-au pierdut provenienţa legală pe timpul transportului, motivat de faptul că destinaţia finală şi descărcarea materialului lemnos s-a realizat în depozitul de material lemnos al unităţii economice şi nu la destinatarul persoană fizică, implementat pe avizul de însoţire electronic.

„Poliţiştii Secţiei 11 Poliţie Rurală Pojorâta s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea a două fapte de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase în volum de peste 10 mc neînsoţite de documente specifice de transport”, prev. şi ped. de art. 68, alin. 21 din Legea 46/2008 (Codul Silvic). În cadrul cercetărilor a fost inventariat şi transportul de material lemnos indisponibilizat în data de 16.05.2023, transportat cu acelaşi mijloc de transport, ocazie cu care s-a stabilit că se transporta în plus cantitatea de 2,75 mc lemn gater răşinoase, motiv pentru care s-a dispus sancţionarea agentului economic, conform prevederilor Legii 171/2010 RMC, cu amendă în valoare de 2.000 lei şi s-a dispus măsura complementară a confiscării faptice a respectivei cantităţi de material lemnos, cu o valoare de 422 lei.

Prin ordonanţă, poliţiştii au dispus ridicarea şi indisponibilizarea ansamblului auto în valoare de cca. 40.000 euro care a fost depus în spaţiul de păstrare al acestor categorii de vehicule, aparţinând IPJ Suceava din comuna Stroieşti. Ulterior, împreună cu reprezentaţii Gărzii Forestiere Suceava şi cu sprijin logistic din partea Direcţiei Silvice Suceava s-a dispus realizarea unui amplu control de inventariere a materialului lemnos (buştean şi cherestea) aparţinând unităţii economice. Tot prin ordonanţă s-a dispus şi sistarea oricăror activităţi economice la depozitul de material lemnos pe perioada verificărilor, fiind dispusă şi indisponibilizarea cantităţii totale de cca. 430 mc material lemnos (buştean şi cherestea), aflată în depozit. Activitatea de inventariere a materialului lemnos de către poliţişti şi specialiştii silvici s-a desfăşurat în perioada 17 – 25 mai 2023, la întreaga activitate fii prezent şi administratorul societăţii”, arată IPJ Suceava.

Polițiștii subliniază că pentru inventariere s-au folosit mijloacele omologate metrologic, carnetele de inventariere a materialului lemnos fiind predate în original organelor de poliţie.

„Pentru neregulile constatate poliţiştii ai dispus sancţionarea contravenţională a agentului economic potrivit Legii nr.171/2010 modificată, art.19, alin.1, litera (d) cu amendă în valoare de 30.000 lei şi măsura complementară a confiscării volumului de 135,79 mc materiale lemnoase, în valoare de 25.751 lei fără TVA. Totodată, s-a dispus sancţionarea contravenţională a potrivit Legii nr.171/2010 modificată, art.19, alin.2, litera (e), punct (2) cu amendă în valoare de 10.000 lei şi măsura complementară a confiscării volumului de 15,89 mc materiale lemnoase, în valoare de cca. 4000 lei.

Poliţiştii au sancţionat contravenţional operatorul economic şi potrivit Legii nr.171/2010 modificată, art.19, alin.23, litera (b), punct (2) cu amendă în valoare de 3.000 pentru transportul materialelor lemnoase fără receptorul GPS al dispozitivului mobil pornit pe toată perioada transportului până la destinaţie. O altă sancţiune contravenţională a fost aplicată de către poliţişti potrivit Legii nr.171/2010 modificată, art.21, litera (b), pentru neîmprejmuirea spaţiului de depozitare a lemnului rotund de răşinoase deţinut de societate”, mai adaugă polițiștii suceveni.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole