Imbunatatirea gestionarii apei in sectorul agricol, analizata de specialistii Ministerului Agriculturii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Imbunatatirea gestionarii apei in sectorul agricol a fost tema principala de discutii a workshop-ului „Water and Agriculture – Investment Needs”, organizata marti de Comisia Europeana si de Ministerul Apelor si Padurilor, informeaza un comunicat al Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), transmite AGERPRES.

La eveniment a participat, din partea MADR, Daniel Botanioiu, secretar de stat in cadrul Ministerului, care a subliniat faptul ca un procent consistent din apa folosita la irigatii nu ajunge efectiv in corpul plantelor.

„Cu peste 60% consum mondial, agricultura este sectorul economic cu cel mai mare consum de apa. De la inceputul secolului XX, suprafata de teren cultivata in general, dar si cea irigata, in special, a crescut pentru a face fata cresterii populatiei si a nevoilor alimentare. Consumul mondial de apa al agriculturii a crescut de sase ori pana in 1975. Irigatiile, fie cele utilizate de civilizatiile egiptene si mesopotamiene, sau pana in zilele noastre, beneficiaza de tehnici noi. Prin tehnicile standard de irigare, intre 30% si 60% din apa utilizata se evapora, ea neajungand sa fie incorporata in planta”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Evenimentul a urmarit sporirea gradului de constientizare cu privire la importanta unei abordari trans-sectoriale privind gestionarea acestor doua domenii vitale pentru populatie, dar si crearea unor noi modalitati de integrare a cercetarii si inovarii cu analiza nevoilor de investitii si a experientelor privind buna guvernanta, pentru a imbunatati gestionarea apei in sectorul agricol.

Initiativa a ajuns la cea de-a doua editie dintr-o serie de trei workshop-uri regionale organizate la nivelul Uniunii Europene, in perioada 2018-2019 de catre Grupul de Coordonare al Comisiei Europene privind „Apa si Agricultura”.

Workshop-ul „Water and Agriculture – Investment Needs” urmareste utilizarea resurselor financiare inovatoare si asigurarea fondurilor pentru a crea noi sinergii pozitive pentru apa si agricultura.

Totodata, factorii de decizie se axeaza pe necesitatea investitiilor in sectorul agricol si asocierea dintre instrumentele de planificare a mediului si proiectarea mecanismelor de finantare relevante in cadrul PAC – Politica Agricola Comuna, inclusiv a unei solutii inovatoare pentru pilonii I si II, in cadrul propus.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole