Implant cerebral pentru resuscitarea memoriei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), agentia de cercetare a armatei americane, celebra in special pentru robotii sai cu alura de Terminator, cauta parteneri comerciali pentru un proiect denumit RAM (Restoring Active Memory), in vederea ‘restaurarii memoriei active’, noteaza publicatia franceza Le Nouvel Observateur citata de Agerpres.

Agentia este pe cale sa dezvolte noi metode de analiza si de decodare a semnalelor neuronale, pentru a intelege in ce mod stimularea neuronala ar putea fi aplicata la recuperarea memoriei unui individ care a suferit o leziune cerebrala.

Potrivit DARPA, intre 2000 si mijlocul anului 2012, armata americana a recenzat circa 250.000 de leziuni cerebrale traumatice. Acest tip de leziune induce frecvent o disfunctionalitate a memoriei, care presupune atat capacitatea de a recupera amintiri formate inainte de traumatism (amnezie), cat si capacitatea de a retine altele noi. In alti termeni, probleme de memorie post-traumatice. Astfel, obiectivul DARPA este de a crea un implant cerebral care sa permita stimularea neuronilor intr-un mod care sa reduca sau chiar sa anihileze aceste probleme de memorie.

O alta aplicare a acestui dispozitiv ar putea-o constitui stimularea anumitor regiuni ale creierului in timpul antrenamentelor soldatilor, pentru a le permite acestora sa asimileze rapid noile competente si sa-si gestioneze mai bine reactiile (reflexele, frica, etc.). Recentele progrese in domeniul neurologiei au permis elucidarea mecanismelor neurobiologice subdiacente procesului de invatare si utilizarea cunostintelor si competentelor.

Programul inglobeaza dezvoltarea modelelor complexe de amintiri si exportarea distinctiilor neurobiologice si comportamentale dintre o memorie ajutata de un dispozitiv implantabil si invatarea sau antrenamentul realizat pe cai naturale.

Printre candidatii la parteneriatul cautat de DARPA figureaza intre altele societatea Medtronic, cunoscuta pentru a fi dezvoltat un implant de stimulare cerebrala profunda, care corecteaza intr-un mod aproape miraculos efectele bolii Parkinson. Pentru ca, in pofida faptului ca inovatia avuta in vedere de agentia americana poate crea ingrijorari in ceea ce priveste efectele pe care le-ar avea asupra aspectului comportamental al soldatilor, ea ar putea, de asemenea, sa aiba repercusiuni interesante asupra bolilor neuronale, cum este si boala Alzheimer, subliniaza Le Nouvel Observateur.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2