Importurile de gaze au scazut la jumatate in primele zece luni ale anului trecut

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Importurile de gaze ale Romaniei au scazut la jumatate in primele zece luni ale anului trecut, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2012, ajungand la 1,068 milioane de tone echivalent petrol (tep), potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), relateaza Agerpres.

In total, Romania a importat cu 15,7% mai putine resurse de energie primara. Importurile de carbune net s-au diminuat cu 28,1%, cele de energie electrica au fost mai mici cu 66,9, iar cele de produse petroliere, cu 20,3%.

Doar importurile de titei s-au majorat usor, cu 3,9%.

De asemenea, consumul national de electricitate a scazut cu 6,4% in primele zece luni din anul 2013, comparativ cu perioada similara a anului precedent.

Iluminatul public a inregistrat o scadere cu 11,6%, iar consumul populatiei s-a redus cu 1,3%.

Consumul industrial reprezinta 64,4% din total, iluminatul este 1%, iar consumul populatiei reprezinta 19,9%, astfel ca scaderea totala a consumului vine in principal din sectorul industrial.

Datele INS mai arata ca resursele de energie primara au fost mai mici cu 9,4% in perioada analizata, fata de intervalul corespunzator din 2012, iar cele de energiei electrica sunt mai mici cu 4%.

Totodata, productia de energie in termocentrale a fost de 23,9 TWh, in scadere cu 20,3% fata de anul precedent. Hidrocentralele au generat 13,9 TWh, mai mult cu 23% si, in centrala nucleara, productia a fost de 10,6 TWh.

In acelasi timp, productia de energie din turbinele eoliene a atins 4,2 TWh, dublu fata de anul precedent, adica in crestere cu 1,9 TWh.

Exportul de energie electrica a fost si el aproape dublu, ajungand la 1,9 TWh, iar consumul propriu tehnologic al retelelor si statii a fost in scadere cu 1,3%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2