Impozitele si taxele datorate statului, precum si asigurarile de sanatate, in atentia preotilor din Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

taxe-impozite-ghiseuSala ”Sf. Iosif Marturisitorul” de la Catedrala Episcopala ”Sf. Treime” din Baia Mare a gazduit la inceputul acestei saptamani sedinta administrativa cu protopopii, sedinta ce a fost prezidata de Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul.

In cadrul sedintei au fost supuse atentiei cateva probleme cu aspect juridic si economic, fiind dezbatute, spre clarificare, noul cod fiscal privind impozitele si taxele, precum si problemele legate de asigurarile de sanatate.

Sectorul social – filantropic a prezentat implicarea preotilor in activitatile social – filantropice din parohii, precum si situatia la zi a asociatiilor care functioneaza in Eparhie, cu obligatia de a depune situatia financiara si la Centrul Eparhial.

“In cadrul sedintei s-a comunicat despre taberele pentru tineret care se vor desfasura in cuprinsul fiecarui protopopiat, stadiul desfasurarii concursului ”Biserica si Scoala in Sufletul meu”, actualizarea evidentei ONG-urilor pentru tineret, cultura si cu caracter social – filantropic, desemnarea coordonatorilor pentru catehizare la nivelul fiecarui protopopiat si despre modul de selectie al tinerilor pentru Congresul Tinerilor Ortodocsi de la Bucuresti, ce se va desfasura in perioada 1-4 septembrie 2016.

S-a stabilit ca in cadrul Conferintelor preotesti – sesiunea de primavara – sa fie prezentat referatul cu titlul ”Perspectivele educatiei religioase in societatea romaneasca”.”, se arata intr-un comunicat al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

In plan administrativ s-a stabilit modul de intrajutorare a parohiilor sarace prin implicarea parohiilor mari, la nivelul fiecarui protopopiat.

Sub aspect cultural a fost facuta o prezentare a situatiei tiparirii monografiilor – album pe protopopiate (pana in prezent fiind tiparite 3 volume) si s-au precizat sarcinile fiecarui protopopiat in vederea finalizarii celorlalte 5 monografii – album. Oficialii Episcopiei au mai precizat ca se va edita si un album in care vor fi consemnate evenimentele majore desfasurate la Catedrala Episcopala, dintru inceputurile construirii ei si pana in prezent, iar revista ”Ortodoxia maramureseană” va aparea in editura eparhiala intr-un format nou.

Privitor la sectorul Patrimoniu Sacru şi Pictura bisericeasca, se arata in acelasi comunicat de presa, a fost prezentat stadiul pregatirii muzeului eparhial, ce se doreste a fi inaugurat in preajma praznicului Rusaliilor. A fost pusa in discutie si colaborarea cu Centrele I.S.U. din teritoriu, mai ales pentru protejarea monumentelor istorice, amintindu-se si recomandarea Sfantului Sinod pentru a se savarsi slujba de Inviere in afara spatiului eclezial.

Pentru ca la final, Corpul de inspectie si control sa prezinte cateva cazuri de abatere de la disciplina bisericeasca si procesele verbale de verificare la zi a parohiilor.

Cezar TUDOR

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2