Impreuna, spre schimbare! (FOTO)

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Iata cum au perceput dascalii Scolii Gimnaziale “Lucian Blaga” din Baia Mare vizita reprezentantilor Fundatiei Transylvania College din Cluj-Napoca care au sustinut recent doua zile de traininguri de implementare a procesului “Leader in Me” (“Liderul din mine”).

La cursuri au luat parte aproximativ 55 de persoane din cadrul Scolii “Lucian Blaga” Baia Mare, dintre care 50 de cadre didactice, iar restul – personal auxiliar. Procesul nu se opreste aici. Urmeaza ca cei prezenti la cursuri sa implementeze in viata personala principiile invatate, apoi sa le integreze si la ore. Pentru ca daca adultii se schimba, totul se schimba. Astfel se vor dobandi noi dimensiuni ale comuniunii atat de importante dintre scoala-familie-societate.

Procesul mai presupune intalniri cu reprezentantii Transylvania College, in urmatorii trei ani, dupa care Scoala Gimnaziala “Lucian Blaga” Baia Mare devine parte din comunitatea de scoli “Leader in Me”. Procesul “Leader in Me” presupune initierea unui efort de schimbare a culturii organizationale, care are la baza “Cele sapte deprinderi ale oamenilor eficace”, de Stephen Covey. Schimbarea porneste de la adulti, motiv pentru care cursurile si interventiile se fac cu profesorii si cu personalul auxiliar din fiecare scoala, urmand ca ei sa transmita aceleasi principii copiilor si sa transforme procesul de educatie. Pe scurt, procesul presupune o transformare care afecteaza intreaga scoala, pornind de la ideea ca fiecare copil este un lider, si implica crearea unei culturi a increderii, in cadrul careia elevii, profesorii si parintii sunt motivati sa participe si sa se dezvolte impreuna.

Pentru angajatii Scolii “Lucian Blaga” din Baia Mare totul a inceput cu o vizita la Transylvania College, in Cluj-Napoca, atunci cand au putut observa cum a fost implementat acolo, cu succes, procesul “Leader in Me”.

Vizita in aceasta institutie a reprezentat pentru dascalii de la Scoala Gimnaziala “ Lucian Blaga” Baia Mare sansa de a percepe maniera in care viziunea si misiunea se pot concretiza in tot ceea ce presupune viata unei scoli. A urmat participarea in Baia Mare la un workshop al Ruxandrei Mercea, directorul Transylvania College, si mai apoi prezenta la o conferinta organizata de Transylvania College.

Ioana Delia Popovic, directorul Scolii “Lucian Blaga” din Baia Mare considera benefice aceste intalniri si este recunoscatoare pentru oportunitatea creata:

“Experienta si incurajarile Ruxandrei m-au facut sa privesc diferit activitatea din scoala noastra si sa imi doresc schimbarea paradigmelor in primul rand la noi adultii.

Daca suntem de acord cu ideea ca elevii nostri trebuie pregatiti pentru viata, realizam cat de important este sa le aratam ce inseamna sa devii o persoana eficace, sa gandim critic, sa ne transformam, sa realizam ca inovatia se manifesta in situatii de colaborare, sa punem in miscare emotii, sentimente, atitudini, convingeri sau credinte.
Competentele, valorile si atitudinile de care au nevoie elevii pentru reusita personala si sociala nu pot fi formate in intregime prin intermediul disciplinelor scolare clasice (formale). Pregatirea de tip academic a elevilor prin acest proiect educational international va contribui la o mai puternica apropiere a procesului educational de viata cotidiana e elevilor”.

Ruxandra Mercea, directorul Transylvania College, a pledat pentru o atitudine proactiva si pentru nevoia de a se schimba paradigme.

“In cadrul trainingurilor de la Baia Mare am vazut profesori care cautau sa-si reconfirme de ce si-au ales aceasta profesie sau care inca mai vor sa stie ce fel de profesori vor sa fie. A fost pentru mine o oportunitate sa cunosc nevoile si provocarile oamenilor, mai ales legate de relatia cu parintii si cu autoritatile. Tendinta profesorilor e de a uita ce putere si ce influenta au in conturarea destinului unui om. Ei si parintii au un scop comun: sa creasca viitori oameni!“, a explicat Ruxandra Mercea, prezenta la Baia Mare.

Acum cinci ani, procesul “Leader in Me” a fost implementat cu succes in Transylvania College din Cluj-Napoca. Celelalte scoli in care reprezentantii Fundatiei Transylvania College au implementat procesul “Leader in Me” sunt: Scoala Gimnaziala Porolissum (Zalau), International School Baia Mare, Paradis International School (Iasi), Scoala Gimnaziala Speciala din Huedin, Scoala Gimnaziala Speciala pentru deficienti de auz „Kozmutza Flora” (Cluj-Napoca), Colegiul Tehnic „ Angel Saligny” (Cluj-Napoca), Colegiul National „Emil Negrutiu” (Turda).

Cele mai bune ganduri!

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2