In 2012 au aparut peste 8.500 de cazuri noi de cancer la san

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cancerul de san este in Romania pe primul loc din punct de vedere al incidentei si al mortalitatii, in anul 2012 aparand 8.981 cazuri noi, iar prevalenta era aproape de 33,500 la suta de mii de paciente, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa conf. dr. Dana Lucia Stanculeanu, medic oncolog, scrie Agerpres.

„In Romania, cancerul de san se afla pe primul loc din punct de vedere al incidentei, dar si pe primul loc din punct de vedere al mortalitatii si atunci ca sigur mai avem mult de luptat si de tras semnale de alarma vizavi de perceptia bolii, de frica de boala, de constientizarea in randul populatiei apropo de aceasta boala si de importanta preventiei in cancerul de san.

Pentru Romania, incidenta cancerului de san as spune ca este mare pentru ca ajungem la 25 la suta de mii de paciente, ceea ce este un numar mare, iar mortalitatea 16,7 si asta este o mortalitate foarte mare, iar prevalenta la randul ei este de 33,388 la suta de mii de paciente, deci o prevalenta mare. Date mari care se apropie sau sunt putin mai mari decat cele din Europa Centrala si de Est si care sunt putin mai mici fata de toata Europa, dar nu as spune ca sunt mai mici vizavi de mortalitate”, a afirmat conf. dr. Dana Lucia Stanculeanu, la o conferinta pe tema cancerului la san.

Ea a punctat ca prevalenta si incidenta maxima a bolii este intre 50 si 65 de ani.

„Importanta, alaturi de ghidurile de screening, este problema de cunoastere in asa fel incat femeii sa nu ii fie frica sa mearga la doctor, sa stie sa isi autopalpeze un san si sa nu ii fie frica de diagnostic, pentru ca in practica mea cele mai multe esecuri, datorita prezentei tardive la doctor, s-au datorat fricii de diagnostic, daca este cancer. Poate sa fie cancer, dar cancerul poate fi tratat daca il descoperim la inceput”, a spus conf. dr. Dana Lucia Stanculeanu.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole