In 5 mai, se va cunoaste numele bancii care va imprumuta Baia Mare cu inca 10 milioane de euro

bani robinetLicitatia pentru desemnarea creditorului municipiului Baia Mare a fost demarata de Primaria municipiului resedinta de judet. Valoarea noului imprumut pe care il va contracta Baia Mare “in vederea asigurarii finantarii unor investitii publice de interes local” este de 44.332.465,18 + TVA, adica aproximativ 10 milioane de euro.

Procedura a fost inscrisa pe sistemul electronic national de licitatii publice. In urma acestui nou imprumut, municipiul Baia Mare va fi dator pentru urmatorii 10 ani, durata de rambursare fiind de 120 de luni. Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 5 mai 2016.

Primarul municipiului a intrat in conflict cu o parte a consilierilor locali (cei din grupurile PSD si PNL), acestia votand initial pentru contractarea imprumutului, iar apoi facand demersuri pentru anularea hotararii. Chereches Catalin a explicat ca imprumutul va fi luat pentru “demararea principalele proiecte care au fost inscrise in proiectul de candidatura a municipiului Baia Mare pentru obtinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii in 2021”, “proiecte de dezvoltare in zona de sport, respectiv preluarea in administrare a tuturor cimitirelor din Baia Mare de catre autoritatea locala”.

Mai exact, orasul se imprumuta pentru “achizitionarea si restaurarea complexului “Minerul”, restaurarea cladirii minoritilor, reabilitarea Salii Polivalente, reabilitarea pistei de atletism si a Strandului Municipal, reabilitarea Pietei revolutiei, reabilitarea Colegiului “Gheorghe Sincai”, achizitionarea sediului Remin si a Hotelului “Maramuresul”, achizitionarea platformei, modernizarea infrastructurii rutiere din municipiu”.

Accesarea acestui nou credit a dus la modificarea executivului Primariei, PSD retragand sprijinul politic viceprimarului social-democrat, Gabriela Hofer, care a votat pentru accesarea imprumutului, desi PSD a cerut ca inaintea votului care indatoreaza si mai mult municipalitatea sa se faca o dezbatere a necesitatii si oportunitatii finantarii proiectelor propuse de primar.In aceasta saptamana, a fost numit un nou viceprimar, Dorel Muresan, un alt apropiat al primarului Chereches.

Municipiul Baia Mare a contractat in 2005 un credit de 50 de milioane de lei, pentru care platim in fiecare luna aproximativ 480.000 lei rata si dobanda. In 2007, municipalitatea a devenit garant pentru un imprumut de aproape 12 milioane de euro luat de Vital SA. In anul 2009, municipalitatea a mai contractat un credit de aproximativ 10 milioane de euro.

Primarul Chereches a sustinut, la inceputul acestui an, ca gradul de indatorare al municipalitatii este de 10%, pragul maxim de indatorare fiind de 30%. Conform unei anexe (1.3) a bugetului gestionat de Primaria Baia Mare, semnat de Chereches Catalin, in calitate de ordonator principal de credite, si de Carmen Pop, director executiv economic, in 2016, inaintea contractarii noului credit de 10 milioane de euro, gradul de indatorare a municipiului este de 14,57%.

Catalin Vischi

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. Dorel

  Si io care am crezut ca se imprumuta pentru infrastructura Maretului Parc Industrial ? Dar cred ca astea cu dezvoltarea economica sunt doar povesti….

  Reply
  1. Dani

   Nu vezi ca zilnic se pedalează cu abureala de capitala culturala,ca acolo doar se toaca bani,nu construiesti mare lucru.Sa vorbesti de cultura la niste salariati platiti cu minimul pe economie e deja gen Cântarea României,a la Baia Mare.Sa cumperi clădiri pentru municipalitate nu e rău dar e ca si cum nu ai avea job dar te-ai împrumuta la banca sa-ti iei cabana pentru vacanta.Pai oricum fără serviciu esti într-o permanenta vacanta,sa te imprumuti pentru vacante si mai mari e deja prostie.Oricum eu personal sunt sceptic ca avem sanse in finala deoarece Clujul nu ratează nimic,având niste lobbysti de anvergura care calca pe cadavre.Cunosc caz in care au fost in stare sa tragă niste sfori uriase sa duca o firma cu 200 de angajati,care isi avea sediul regional in Baia Mare,la ei la Cluj.Se lacomesc la nimicuri iar la zeci de milioane de euro o sa ne lase sa castigam ? Doar in visele noastre.Si sunt curios ce facem daca pierdem? Ca noi nu avem nimic serios de pus in loc.Vorba ta,nu mai auzi nimic de Parcul industrial si nici presa si nici bravii barbati coontracandidati,nu-l intreaba de acest lucru.Scria unul ca cei de la Cluj au 7 parcuri industriale împrăștiate prin tot judetul,noi niciunul.Au universitati,spitale serioase,totul se face cu cap,nu după ureche.Noi improvizam si de fapt nu suntem in stare de absolut nimic.Am fost incapabili sa dam o utilizare celor 20 de hectare de teren din Lapusel,proprietatea CJ MM.Deci,despre ce vorbim ?

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1