In an jubiliar: La Planetariul Baia Mare nu poti vedea nici macar Soarele sau Calea Lactee. Un rus a incasat deja 7.000 E pentru ca a sters de praf proiectorul principal care e defect de cativa ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

La Complexul Astronomic din Baia Mare, proiectorul principal, piesa de rezistenta a Planetariului, nu mai functioneaza la parametrii normali, de mai bine de doi ani. Acesta nu mai poate proiecta Soarele sau Calea Lactee. „Doar” 7.000 de euro a incasat, pana acum, un inginer rus pentru ca… l-a sters de praf.

Achizitionat in anul 2015, de la firma ZEISS JENA, din Germania, cu aproximativ 300.000 de euro, si cu doar un an de garantie, proiectorul a clacat imediat dupa iesirea din termen. Astfel, cei de la ZEISS au comunicat conducerii Complexului Astronomic Baia Mare, la vremea respectiva, ca o singura interventie de-a lor va costa 10.000 de euro. Pentru ca suma era prea mare pentru bugetul institutiei, s-a apelat la un inginer de la Planetariul din Moscova. Acesta a venit in Baia Mare, de doua ori. Prima data in 2018 si a doua oara in martie 2019. Specialistul a fost remunerat, de fiecare data, cu 3.500 de euro, insa nu a reusit sa faca mare lucru, deoarece piesele stricate trebuie inlocuite. De mentionat ar fi faptul ca restul proiectiilor sunt functionale.

Astfel, prezentarea facuta pe site-ul institutiei ar trebui sa dispara, deoarece acest proiector ultramodern nu mai „ofera” prezentarile „sugestive” de 100%: „Fabricat de ZEISS din Germania, dat in folosinta pe in 2015, proiector stelar opto-mecanic ultramodern, ce utilizeaza fibra optica, tehnologia LED si computerele industriale pentru simularea unui cer instelat cu peste 7.000 de stele, instalat in cupola de 6 m, renovata si dotata cu fotolii confortabile, sistem de sunet si sistem de ventilatie. Spectacolul de planetariu sau demonstratia de planetariu ofera prezentari sugestive, simulari si demonstratii ale unor miscari si fenomene de pe bolta cereasca, posibilitatile in aceasta privinta fiind aproape nelimitate. Este o „masina a timpului”, ce ne poate duce in trecut sau in viitor, putem privi cerul din orice punct al sistemului solar, putem asista la evenimente astronomice celebre si multe altele … limita fiind doar imaginatia!”

Planetariul are un buget de 50 mii euro pentru investitii

In 23 aprilie, presedintele Gabriel Zetea relata, in plenul sedintei de CJ si ulterior intr-un comunicat de presa, faptul ca: ”La Complexul Astronomic a fost cuprinsa in buget o suma consistenta pentru reparatii capitale la cladire, dar si la partea de asistenta sociala, lista de investitii este extrem de mare (…)”. O poveste frumoasa, de adormit electoratul.

Pentru a vedea despre ce suma e vorba si daca in lista de investitii sunt prinse si cele trei piese stricate, dar si alte instrumente necesare, am incercat sa luam legatura telefonic cu directorul Complexului Astronomic Baia Mare, Ovidiu Ignat, insa acesta avea mobilul inchis. La fel am procedat si cu seful administratiei judetene, care nu a raspuns, deoarece, momentan, se afla la Bucuresti. In final, am primit si sumele.

Amalia Babici Man, purtator de cuvant al Consiliului Judetean Maramures, ne-a comunicat faptul ca pentru 2019, Planetariul a primit 940 mii lei, din care 770 mii lei pentru functionare, iar 170 mii lei pentru investitii. La acesti bani se adauga inca 75 mii lei, venituri proprii.

Instrumente prinse cu… banda „Scotch”

Cu toate ca are la dispozitie aproape 250 mii lei, adica peste 50 mii euro (bani cu care construiesti o casa), conducerea Planetariului nu reuseste sa repare nici macar un aparat. Evenimentul „Noaptea muzeelor”, la care a participat si Complexul Astronomic baimarean, ar putea fi numit „Noaptea mintii” pentru pasionatii de stele, deoarece instrumentele folosite pentru a face observatii au fost „lecuite” cu celebra banda „Scotch si alte improvizatii, pentru a functiona. Vizitatorii care au calcat pragul complexului au admirat cerul si constelatiile insa, cand a venit vorba de Calea Lactee… au ramas cu imaginea instrumentelor peticite. Cine stie, poate ar trebui sa incerce pe viitor la povestitorul Zetea. Sigur le va prezenta ceva admirabil si de neuitat.

Anual, Complexul Astronomic din Baia Mare are aproximativ 25.000 de vizitatori. Pretul unui bilet este de 8 lei, iar pentru elevi, studenti si pensionari este de 4 lei.

Planetariul din Baia Mare este unic in aceasta regiune a tarii si a fost primul planetariu public din Romania, infiintat la 1 iulie 1969. Anul acesta, institutia implineste 50 de ani de existenta.

Vom reveni cu mai multe informatii pe acest subiect.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2