În Baia Mare a avut loc Simpozionul internațional “Maramureș – promotor al culturii și identității românești în lume” (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Vineri, 3 septembrie, la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare a avut loc Simpozionul internațional “Maramureș – promotor al culturii și identității românești în lume”.

Evenimentul este organizat într-un an special, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind ”Anul Omagial al pastorației românilor din afara României”, și a adus Maramureșului ocazia de a fi “promotor al culturii și identității românești în lume”, transmite Consiliul Județean Maramureș.

La eveniment a fost prezent vicepreședintele CJ Maramureș, Doru Lazăr, alături de ÎnaltPreaSfințitul Părinte Mitropolit Andrei, PreaSfințitul Părinte Episcop Iustin, Preasfințitul Părinte Timotei, președintele de onoare al Academiei Române filiala Cluj, Emil Burzo, academicieni, rectori și profesori universitari.

Proiectul cuprinde lansarea unui volum, coordonat de academicianul Emil Burzo, și desfășurarea simpozionului internațional care va avea timp de trei zile în Maramureș.

Doru Lazăr, vicepreședintele Consiliului Județean, a vorbit despre importanța păstrării și promovării identității culturale românești: “Maramureșul merită, cu prisosință, astfel de evenimente, iar noi, administrația județeană vom face eforturi să continuăm organizarea lor și în viitor, deoarece o administrație responsabilă este preocupată nu doar de problemele curente ale unei comunități ci și de dăinuirea ei în istorie. Iar dăinuirea peste timp nu se poate realiza fără păstrarea și promovarea identității naționale, a culturii, a istoriei, a tradițiilor și obiceiurilor și fără transmiterea lor către generațiile viitoare.

Volumul lansat astăzi și simpozionul internațional care se desfășoară pe durata a trei zile în Maramureș demonstrează că noi, maramureșenii, nu ne-am uitat istoria și identitatea, ci ni le asumăm cu mândrie, demonstrează că iubim cultura, că ne iubim țara și, mai ales, că iubim Maramureșul și vrem ca generațiile care vin să fie la fel de mândre de originea lor ca și noi.”

ZiarMM

Foto: Consiliul Județean Maramureș

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2