În curând va apărea lucrarea “Dicționar de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș”

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

În curând va apărea lucrarea “Dicționar de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș” (ediția 2021, 425 de pagini), autor Dorin Ștef.

”Această lucrare este o ediţie revăzută şi adăugită a Dicţionarului de regionalisme şi arhaisme din Maramureş. Prima ediție: 2011. A doua ediție: 2015. Ediția de față (a treia) are peste 7.800 de intrări, din care 6.700 sunt cuvinte propriu-zise, iar 1.100 sunt variante lexicale.

Articolele glosate cuprind, după caz: cuvântul titlu, indicaţii gramaticale, variante lexicale, menţionarea valorii de cuvânt învechit / arhaic, sensuri, citate ilustrative, sinonime locale, forme derivate în antroponimia şi toponimia locală, localitatea sau zona în care a fost semnalat, anul consemnării, prima atestare documentară şi soluţii etimologice.

Ponderea termenilor-titlu definiţi o reprezintă cuvintele cu circulaţie regională, unele dintre ele specifice doar Maramureşului (regionalisme lexicale). Apelativele comune fondului lexical al limbii române au fost reţinute doar în măsura în care acestea prezentau anumite particularităţi locale de ordin semantic (regionalisme semantice). Cu mult mai puţine sunt variantele fonetice în raport cu limba standard (regionalisme fonetice), respectiv termenii la care s-a înregistrat prezenţa sau lipsa unor afixe în raport cu limba standard (regionalisme gramaticale)”, se arată, printre altele, în prezentarea lucrării.

Dacă iubești tradițiile, obiceiurile și graiul din Maramureș, achiziționează în avans un exemplar din lucrare și un alt exemplar va fi donat unei biblioteci publice din România.

Detalii pe www.sprijina.ro.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2