ÎN MARAMUREȘ- Bicicliști și conducători de motocicluri, frecvent implicați în accidente rutiere

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Din păcate, uneori lipsa de responsabilitate şi cultură rutieră, dar şi consumul de alcool fac ca circulaţia cu bicicleta, mopedul, motocicleta sau motociclul să genereze evenimente rutiere şi chiar tragedii. În Maramureș în ultimele zile am avut destule accidente rutiere în care au fost implicați conducători de motocicluri sau biciclete. 

„Sezonul de vară este caracterizat de creşterea valorilor de temperatură, ceea ce face posibilă deplasarea mult mai frecventă cu bicicleta, motocicleta sau mopedul. În aceste condiţii trebuie acordată o atenţie sporită acestei categorii de participanţi la trafic, iar la rândul lor motocicliştii, mopediştii şi bicicliştii trebuie să respecte cu stricteţe regulile rutiere.

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care creşte importanţa purtării echipamentului de protecţie, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului. Polițiștii maramureșeni vă recomandă să utilizaţi casca de protecţie şi vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

„Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

Nu creaţi surprize în trafic, manevrele bruşte şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică. Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă”, arată polițiștii maramureșeni.

Vă reamintim că nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancţionează contravenţional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole