ÎN MARAMUREȘ – Omul și porcul mistreț, vectori principali în transmiterea Pestei Porcine Africane

Având în vedere numărul mare de porci mistreți morți și/sau vânați, diagnosticați pozitiv pentru Pesta Porcină Africană (PPA), Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș atrage atenția asupra importanței respectării unor norme elementare de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale. Primul lucru pe care trebuie să îl înțeleagă maramureșenii este că creșterea porcilor domestici trebuie să se facă numai în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploatații, porci mistreți sau cu persoane străine. Apoi, animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare care conțin carne, oase sau alte produse/subproduse de porc. O altă regulă care trebuie respectată este aceea de nu exista contact între porcii din coteț și orice produs sau subprodus provenit de la mistreți vii, vânați sau morți.

„Scroafele/vierii nu trebuie scoși din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație. Crescătorii de porcine au obligația comunicării medicului veterinar de liberă practică/împuternicit a oricărui caz de îmbolnăvire sau mortalitate, mișcarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, a deșeurilor provenite de la porcinele domestice și/sau sălbatice, a cadavrelor de animale se realizează doar de către unități de neutralizare autorizate pentru această activitate. Se impune restricționarea accesului în perimetrul productiv al gospodăriei pentru persoanele străine. După vânătoare, câinii gonaci nu vor fi lăsați liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împușcate și răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate. Vânătorii care vor duce acasă carcasele de porci mistreți după efectuarea examenelor obligatorii in direcția diagnosticării PPC, PPA și trichinelozei au obligația să nu înstrăineze carnea și să nu administreze în hrana porcilor din gospodărie resturi provenite de la porcii mistreți vânați”, a explicat Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș.
Acesta a mai arătat că anchetele epidemiologice efectuate relevă cauzalitatea/legătura clară între activitățile derulate în mediul siltvatic și apariția PPA la porcii din gospodăriile populației.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu