In Memoriam Lascar Pana – doi ani fara “parintele handbalului masculin”

home camp2
home camp2
home camp2

17 septembrie este o data de trista amintire pentru iubitorii handbalului din Baia Mare. Astazi de implinesc doi ani de la trecerea in nefiinta a antrenorului emerit Lascar Pana, nume sonor in lumea handbalului masculin din tara noastra si nu numai.

Lascar Pana s-a nascut la Constanta, pe 14 septembrie 1934. A jucat mai intai fotbal ca junior si a devenit campion national cu Competrol Bucuresti, in 1952. Mama sa, care nu aprecia fotbalul, i-a interzis sa mai continue si i-a cerut sa aleaga orice alt sport, asa ca Lascar Pana a optat pentru handbal. Primele meciuri le-a jucat in 1956, la Progresul Bacau, evoluand ca inter si uneori chiar pivot. Dupa 4-5 ani in care a avut rezultate ca jucator la mai multe echipe din tara, el s-a intors la Bacau ca antrenor-jucator al echipei Dinamo Bacau si a pus bazele handbalului in orasul moldovean. S-a mutat apoi la Vointa Bucuresti, echipa cu care a promovat in Divizia A (Liga Nationala).

In 1970, Lascar Pana a ajuns in Baia Mare, unde a preluat echipa Minerul. In 1974, Pana a avut initiativa infiintarii primului club exclusiv de handbal din Romania, HC Minaur Baia Mare. Cu Lascar Pana la conducere, timp de 25 de ani, Minaur nu s-a clasat niciodata mai jos de locul patru in campionatul national. Minaur a castigat cu Minaur Cupa IHF si Cupa EHF, in 1985 si 1988, si a calificat de trei ori echipa in semifinalele Cupei Cupelor, in 1979, 1980 si 1986.

Antrenorul Pana a pregatit in cateva randuri si echipele nationale ale Romaniei: cea universitara, Romania B si echipa de seniori. In 1980, alaturi de Ioan Kunst-Ghermanescu si Niculae Nedeff, el a obtinut cu selectionata de seniori medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova.

Intre 1990 si 1995, Pana a condus loturile nationale masculine ale Greciei. In anii urmatori, Lascar Pana a ocupat diverse functii administrative in cadrul Federatiei Romane de Handbal. In 2009, el a devenit presedintele de onoare al clubului HC Minaur.

Informatii: CS Minaur

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *