septembrie 19, 2021

In proportie de 99% se infirma posibilitatea unei infectii cu Ebola in Romania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Posibilitatea unei infectii cu Ebola in Romania se infirma in proportie de 99%, a declarat duminica managerul Institutului de Boli Infectioase “Matei Bals”, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, intr-o conferinta de presa legata de pacientul din Ploiesti suspect de infectie virala si care a fost adus la Bucuresti.

“Am luat pas cu pas toate datele epidemiologice si cele clinice ale pacientului si am gasit elemente care ne indeparteaza foarte mult de problematica infectiei cu Ebola. Ne indepartam destul de mult, practic cu peste 90%, spre 99%, de etiologia Ebola, dar raman o serie de alte infectii posibile, inclusiv cele originate in Nigeria. Noi monitorizam circulatia acestor virusuri hemoragice — nu e vorba numai de Ebola — si in 2014 este cel mai mare numar de cazuri inregistrat in aceasta zona”, a precizat prof.dr. Streinu Cercel.

Potrivit lui, din anamneza efectuata la pacientul din Ploiesti, este vorba de doua boli succesive.

“Cea de-a doua a ridicat aceasta suspiciune. Evident ca luam in calcul istoricul din punct de vedere al patologiei pe care pacientul o prezinta si toate acestea sunt interpretate in context clinic”, a adaugat Streinu Cercel, precizand ca pacientul nu a dorit sa fie facute publice date din dosarul sau medical.

Streinu Cercel a explicat ca pacientul “a lucrat munca de birou”, nu a luat contact cu secretii ale unor pacienti, care oricum nu exista pe teritoriul Nigeriei in acest moment.

“Nigeria este departe de a fi inregistrat focare pe teritoriul sau si pana in momentul de fata nu recunoaste niciun caz cu transmitere interumana. Din acest acest punct de vedere, contextul epidemiologic este zero, nu putem sa-l luam in calcul”, a explicat seful Institutului “Matei Bals” de legatura care s-a facut intre Nigeria, locul unde barbatul a lucrat, si raspandirea virusului Ebola in Africa de Vest.

Streinu Cercel a subliniat ca acest caz a aratat ca protocoalele stabilite in acest domeniu functioneaza foarte bine.

“Ziua de astazi ne-a demonstrat ca protocoalele care au fost discutate cu ministrul Sanatatii au functionat foarte bine, au functionat si relatiile cu secretarul de stat Raed Arafat, care a pus la dispozitie sistemul de transport capsulat, astfel incat din punct de vedere al limitarii riscului potential de transmitere a virusului s-a facut tot ce trebuia facut”, a mai aratat prof.dr. Streinu Cercel.

Patru suspiciuni de infectare cu Ebola au fost inregistrate in Nigeria din decembrie 2013 pana la 1 august 2014, insa niciunul dintre cazuri nu a fost confirmat, potrivit unor date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, postate pe site-ul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”.

Un barbat in varsta de 51 de ani din Ploiesti a ajuns, duminica, la Spitalul de Boli Infectioase din Ploiesti cu varsaturi, febra si diaree, fiind ulterior transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Ploiesti. Acolo s-a depistat faptul ca barbatul a lucrat o perioada in Nigeria si s-a intors in Romania pe 25 iulie. Ulterior, barbatul a fost transportat la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals” din Bucuresti.

Ministerul Sanatatii a anuntat duminica, prin intermediul unui comunicat remis presei, ca pacientul din Ploiesti este suspect de infectie virala, fara a se putea specifica diagnosticul etiologic.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2