In Romania exista peste 600.000 de persoane infectate cu virusul hepatic C

Peste 600.000 de persoane infectate cu virusul hepatic C exista in Romania, rata mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice fiind de trei ori mai mare comparativ cu media europeana, a declarat vineri conf. dr. Liana Gheorghe, scrie Agerpres.

Medicul a subliniat in cadrul workshop-ului media “Povara pacientului cu hepatita C — incertitudine, teama, speranta”, care s-a desfasurat la Centrul pentru Jurnalism Independent, ca hepatita C este o boala vindecabila si a indemnat populatia sa se testeze iar daca rezultatul este pozitiv sa se adreseze medicului specialist.

“Avem cea mai mare rata de prevalenta si la virusul B, si la virsul C de infectii cronice. 3,2% pentru hepatita C, 4,4% pentru hepatita B. Cifre care ne incadreaza in zona medie de prevalenta dar oricum mare pentru Europa, medie in lume, dar mare pentru Europa, unde cele mai multe tari au rata de prevalenta mult mai mici. Dupa calcule (…) avem 633.000 — 650.000 de oameni infectati cu virsul C in Romania si aproape 900.000 — 1.000.000 de pacienti infectati cu B. Aproape 2.000.000 de oameni. Ce este mai important este ca cei mai multi dintre acesti subiecti nu sunt constienti de boala lor, nu stiu ca o au”, a spus conf. dr. Liana Gheorghe.

Ea precizat ca pentru depistare se fac “doua teste banale — antigenul HBs, testul de screening, pentru hepatita B si anticorpii pentru virus C, doua teste ieftine 20 sau 15 lei”.

Liana Gheorghe a explicat ca exista tratamentele moderne care vindeca hepatita C in proportie de 90-98%.

“Pacientul cunoscut cu hepatita C, dintre cei cunoscuti, diagnosticati deja, pe care ii cunoastem, as vrea sa va spun ca aproape o patrime sunt forme avansate de boala, sunt stadii precirotice si cirotice si se estimeaza ca 40-45% dintre ei vor fi cirotici, adica aproape jumatate, pana in 2030. Este momentul sa ii tratam, pentru ca hepatita C este o boala vindecabila. Tratamentele moderne sunt de 24, 12, 8 saptamani ca durata. Sigur ca fiind din ce in ce mai performate, scurte, lipsite de toxicitate, sunt din ce in ce mai scumpe si presupun eforturi bugetare mari, tratamentele acestea vindeca boala. Si daca terapiile vechi vindecau in proportie de 50% , terapiile anticipate pentru anul acesta, pentru anul urmator, au sanse de raspuns daca le utilizezi de 90-98%”, a aratat conf. dr. Liana Gheorghe.

Medicul a subliniat ca hepatita C “nu se ia prin pahar sau prin vesela”.

“Cu respectarea mijloacelor de preventie obisnuite, cu folosirea veselei spalate, nu exista practic un pericol. Ideea este sa nu imprumuti la un pacient cu hepatita C un obiect taietor, o unghiera, o periuta de dinti, lama de ras”, a subliniat doctorul.

Liana Gheorghe a sustinut ca nu exista vaccin pentru hepatita C si tot accentul trebuie sa cada pe terapie.

In ceea ce priveste tinerii, doctorul a precizat ca, potrivit studiilor efectuate in anii 2008-2010, tinerii pana in 30 de ani sunt categoria cea mai putin infectata.

“Ratele cele mai mici de prevalenta, sub 1%, le avem la tineri. Oamenii care au undeva de la 45-50 pana la 70 de ani, in momentul de fata, prezinta rate de prevalenta de cinci, sase, sapte ori mai mari decat restul populatiei”, a aratat Liana Gheorghe.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1