In Romania sunt 150.000 de pacienti cu diabet zaharat si boala renala avansata

Cel putin 150.000 de pacienti cu diabet zaharat si boala renala avansata sunt in prezent in Romania, a declarat vineri conf. dr. Cristian Serafinceanu in cadrul conferintei Zilele Institutului National “Prof. dr. N. Paulescu”, informeaza Agerpres.

“Am infiintat Asociatia pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale din doua motive, primul este ca oricum am face calculele, nu avem date certe, eu spun ca in Romania in acest moment sunt cel putin 150.000 de pacienti cu diabet zaharat si boala renala avansata. 150.000 din care maximum 1% sunt in evidenta cuiva, undeva. Noi avem cam 800-1.000 in evidenta, restul cred ca sunt imprastiati prin centrele din tara. (…)”, a afirmat seful Centrului de Hemodializa din cadrul Institutului Paulescu conf. dr. Cristian Serafinceanu.

El a mentionat ca in cei 20 de cand a fost deschisa Sectia de Nefrologie si Dializa din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N. Paulescu”, peste 3.000 de pacienti cu diabet zaharat au fost initiati pe hemodializa si pe dializa peritoneala.

Dr. Cristian Serafinceanu a mai precizat ca au fost realizate in cadrul Institutului doua premiere nationale — dializa cu bicarbonat in locul celei cu acetat si terapiile de hemodializa — hemodiafiltrarea si hemofiltrarea.

“In acest moment in Sectia de dializa si nefrologie a Institutului Paulescu lucreaza cinci medici primari cu dubla specialitate de nefrologie si diabetologie. Suntem din acest punct de vedere, in mod sigur, unici in tara si cred ca mai sunt unul, doua centre in Europa unde se face acelasi lucru. Nu e usor, e chiar foarte greu. Pacientii nostri sunt pacienti dificili, sunt pacienti, cum spuneam odata, saraci, batrani, bolnavi si singuri. Sunt dezinserati majoritatea din punct de vedere social, din punct de vedere familial, iar noi incercam sa le asiguram o calitate a vietii cat de cat compatibila cu conditia umana”, a aratat Serafinceanu.

Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N. Paulescu”, aniverseaza 20 de ani de la infiintarea Sectiei de Nefrologie si Dializa, una dintre putinele din Europa si chiar din lume care sunt specializate exclusiv pentru diagnosticul si tratamentul pacientilor cu boala cronica de rinichi diabetica.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1