In Siria sunt aproximativ 12.000 de jihadisti straini din 50 de tari

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproximativ 12.000 de combatanti jihadisti straini proveniti din 50 de tari s-au deplasat in Siria de la izbucnirea conflictului in urma cu peste trei ani, inclusiv ”un mic numar de americani”, a indicat joi Departamentul de Stat al SUA, relateaza AFP citata de Agerpres.

”Credem ca in Siria exista aproximativ 12.000 de combatanti din cel putin 50 de tari — combatanti straini, inclusiv un mic numar de americani — care au ajuns in Siria de la inceputul conflictului” in martie 2011, a declarat purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane, Marie Harf.

”Probabil ca ei nu mai sunt acolo”, a adaugat dna Harf, fara sa indice precis numarul cetatenilor americani angajati in randul jihadistilor Statului Islamic (SI) sau al altor grupuri ultraradicale din Siria.

In cadrul guvernului american se crede ca peste 100 de americani au fost in Siria sau au incercat sa plece acolo in ultimii trei ani. Washingtonul n-a identificat insa o filiera de recrutare organizata pentru eventuali jihadisti americani, cum este cazul in unele tari europene.

SUA si-au exprimat public, la cel mai inalt nivel, preocuparea in legatura cu riscurile reprezentate de catre jihadistii occidentali, indeosebi atunci cand ei se intorc in tara. Presedintele Barack Obama urmeaza sa prezideze la sfarsitul lui septembrie o reuniune speciala a Consiliului de Securitate al ONU consacrata amenintarii reprezentate de jihadistii straini in Siria si Irak.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2