In timp ce liderii lor santajeaza, ameninta si creeaza diversiuni, primarul Chereches continua proiectul de integrare a romilor in societate (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1

Dupa ce primele zeci de cocioabe au fost demolate pe Craica, vineri s-a intervenit cu buldozerele si pe Pirita, unde primele cinci constructii improvizate parasite de romii care au fost somati sa isi darame cocioabele, au fost puse la pamant. In perioada urmatoare se va intra cu buldozerele si in colonia din cartierul Ferneziu, dar si in cea situata in zona Garii. Primarul Catalin Chereches este de neoprit in demersul sau de a reinstaura legea si ordinea in municipiul Baia Mare unde, in ultimii 20 de ani s-au dezvoltat sub privirile neputincioase ale administratiei publice locale, adevarate pungi de saracie si mizerie. Proiectul primarului prevede si integrarea romilor in societate, prin acordarea unor locuinte de urgenta decente, unde au utilitati si posibilitatea de a-si mentine igiena, dar si consiliere pentru gasirea unui loc de munca si, cel mai important, sansa la educatie pentru copiii lor. Din nefericire, acest demers este umbrit de tentativele unor asa zisi lideri ai romilor care, fiind obisnuiti sa faca afaceri banoase pe seama acestor necajiti, mai ales in perioada campaniilor electorale, incearca sa ii puna piedici edilului care refuza categoric orice discutie cu acestia.

„Liderii” au dat cu sprayuri lacrimogene la Cuprom in tentativa de a-l acuza pe primarul Chereches ca a vrut sa-i otraveasca pe romi

La finalul saptamanii trecute, in toiul noptii, persoane inca neidentificate au intrat in incinta cladirilor de la Cuprom si au dat cu solutii lacrimogene de la care mai multi copii, dar si adulti, au facut iritatii, fiind dusi cu ambulantele la spital. Sunt voci printre romii care locuiesc aici care spun ca faptasii sunt tocmai oameni ai asa zisilor lideri ai lor, care au incercat apoi sa dea vina pe primar, acuzandu-l ca a incercat sa ii otraveasca cu cianura si alte solutii toxice. O posibila explicatie pentru aceasta diversiune poate fi refuzul clar al primarului de a le da bani acestor lideri pentru a nu se opune mutarii romilor de pe Craica si din celelalte zone. Evident, acuzatiile si scandalul s-au terminat brusc in momentul in care, atat adultii cat si copii ajunsi la spital, au fost lasati acasa dupa o ora, starea lor de sanatate neavand de suferit in urma asa ziselor intoxicari care s-au dovedit a fi de fapt slabe iritatii  suferite de la sprayurile lacrimogene. Si asta o recunosc sub protectia anonimatului chiar romii care locuiesc la Cuprom.

„O venit oamenii lu’ Pise si o dat cu spreiuri de alea de am lacrimat toti, si ne-o zis sa dam vina pe primar si sa zicem ca o vrut sa ne omoare cu cianura. Da o fo’ prosti daca o crezut ca nu s-a dovedi ca n-o fo’ otrava. O chemat aci si de la televiziuni si ne-o pus sa zicem ca primaru’ ne-o otravit. Dar io va zic ca n-o fo’ asa. Nu vreau sa ma scoata afara de aci ca am mintit sau ca ma ocup cu din astea. Bine ca am scapat de pe Craica si am amu apa si curent. Io nu vreau probleme, sa nu ma scrieti la ziar ca v-am zis. Inafara de primar nu ne ajuta nime’. Pise si astialalti is numa pe interes, vor numa bani de unde sa poate, dar la noi nu ne-o dat veci nimic. Dar n-avem ce comenta, ca ne baga pumnu-n gura. Are oameni aci care una doua ii zic daca careva misca gresit”.

Primarul Chereches nu doreste sa comenteze incidentul, dar da asigurari ca mutarile si demolarile continua

Contactat telefonic pentru a-si exprima punctul de vedere referitor la diversiunea creata la finalul saptamanii la Cuprom, primarul Catalin Chereches nu a dorit sa comenteze acest incident. In schimb, ne-a declarat:

„Indiferent de ce doresc unii sau altii, de piedicile care incearca sa mi le puna, eu merg mai departe atat cu planul de incluziune sociala a romilor cat si cu eliminarea pungilor de saracie si mizerie cum sunt Craica, Pirita, dar si cele din cartierul Ferneziu si zona Garii. Continuam cu mutarile romilor in locuinte de urgenta unde le asiguram si acces la utilitati, dar si la consiliere si diverse servicii sociale.

Copiilor le asiguram accesul la educatie, iar adultilor incercam sa le gasim locuri de munca pentru a-si putea intretine familiile. Intre timp continuam demolarea tuturor constructiilor improvizate din aceste zone mizerabile. Discutiile le purtam direct cu romii si nu cu asa zisii lideri ai lor care nu fac altceva decat incearca sa castige bani pe seama acestor amarati. Eu nu negociez nimic cu nimeni, nu dau bani nimanui. Eu am de administrat un oras, trebuie sa le asigur baimarenilor ordinea si curatenia, respectarea legii si linistea”, a spus primarul Catalin Chereches.

[nggallery id=397]

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole