In timpul varfurilor de poluare, numarul cazurilor de AVC creste semnificativ

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

poluareIn timpul varfurilor de poluare, numarul cazurilor de accident vascular cerebral (AVC) creste semnificativ, arata un studiu realizat de cercetatori scotieni de la Universitatea din Edinburgh, publicat in British Medical Journal si preluat de passionsante.be citat de Agerpres.

“Numeroase studii au demonstrat legaturi intre poluare si riscul de infarct si deces prin insuficienta cardiaca”, aminteste dr Roseline Peluchon in Journal international de medecine. Analiza oamenilor de stiinta scotieni a comparat rezultatele a circa 100 de studii realizate in 30 de tari pe aproximativ 6 milioane de AVC. Spitalizarile si decesele au fost analizate in functie de expunerea recenta la poluarea gazoasa (monoxid de azot, bioxid de sulf, bioxid de azot si ozon) si la particule in suspensie.

“Prima observatie care se poate face este ca exista intr-adevar o legatura intre poluarea aerului, cu gaze si particule, si spitalizarile si decesele in urma AVC, cea mai puternica fiind cu bioxidul de azot”, a spus dr Peluchon. “Puterea legaturii este in relatie cu momentul expunerii: mai marcata in timpul zilei de expunere si scazand progresiv. Relatia persista totusi mai multa vreme dupa expunerea la particulele fine”, adauga ea.

“Se stia deja ca expunerea la aer poluat este vinovata de mai multe probleme cardiace si pulmonare, iar de acum incolo va trebui sa luam in considerare si riscul de AVC”, incheie dr Peluchon, citata de passionsante.be.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *