Inadmisibil: Autoritatile din Sighetu Marmatiei NU mai au nevoie de Scoala de Arte Plastice

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Scoala de Muzica si Arte Plastice (SMAP) din Sighet, cu o traditie de 57 de ani, si-a pierdut personalitatea juridica, deoarece are „doar” 220 elevi, dupa ce in 31 ianuarie 2017, Consiliul Local Sighet a votat in unanimitate, in urma propunerii Directiei Economice a Primariei (care a obtinut pe 13 ianuarie si avizul ISJ Maramureş), pierderea personalitaţii juridice a SMAP, care a fost comasata incepand din anul scolar 2017/2018 cu Scoala Gimnaziala „Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”.

Directorul celor doua unitati de invatamant (Florin Simion si Nicolae Paraschiv) au precizat ca nu au solicitat comasarea si nici nu au consultati in aceasta privinta. Viceprimarul Beres Ildiko a explicat ca „o unitate cu personalitate juridica trebuie sa functioneze cu minim 350 de elevi, potrivit legii. Exceptii sunt pentru liceele cu predare in limba minoritatilor si anumite situatii speciale, in care s-ar putea incadra Scoala de Muzica, dar…in Sighet mai sunt Scoala de Arte ”Gheorghe Chivu” cu clase de instrumente si clase de pictura, plus Clubul Copiilor.

Asemenea scoli gimnaziale de muzica functioneaza in cadrul liceelor de arta din resedinte de judet.

Cu toate acestea Legea Educatiei Nationale spune: „Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in functie de necesitatile locale, se organizeaza, la cererea parintilor sau tutorilor legali si in conditiile legii, grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, cu predare in limba romana. Unitatile scolare in care se organizeaza invatamant de arta si sportiv de stat se stabilesc de autoritatile locale”. Asadar, mingea s-a aflat exclusiv in terenul edililor locali, care au sutat-o insa afara

Autoritatea spune ca la Sighet mai exista si Scoala de Arta de pe langa Centrul Cultural, care ar dubla cumva Scoala de Muzica. In realitate, la Scoala de Arta nu se preda muzica clasica si sustine ca nu se poate acoperi fondul de salarii. Dar, acesta nu are cum sa fie acoperit, nici la restul scolilor de tip vocational din tara neputand fi asigurat din fonduri proprii, ceea ce nu inseamna ca acele instituţii se inchid. Si, de fapt, din fondul de salarii de la SMAP ar disparea doar „indemnizatia de functie de conducere si postul de contabil”.

Bugetul Sighetului pe anul 2015 a fost de 146 milioane lei, din care Spitalul Municipal a primit 40,2 mil. lei, Urbana 15,1 mil. lei, Mara Nord 12,6 mil. lei, Asistenta Sociala 11,9 mil. lei, Primaria 5 mil. lei, Salubritatea 4 mil. lei, Centrul Cultural 2,1 mil. lei, Politia locala 1,23 mil. lei, iluminatul public 1,2 mil. lei iar Invatamantul, 50,3 mil. lei.

Dintre unitatile scolare, Grupul Scolar „Marmatia” a primit un buget de 4,9 mil. lei, CN „Dragos Voda” 3,6 mil. lei, Scoala Gimnaziala „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” 2,58 mil. lei, Liceul „Leowey Klara” 1,16 mil lei, cresele 0,84 mil. lei, iar SMAP un buget de 0,94 mil. lei, nu cu mult mai mare decat Gradinita nr. 9, care a avut un buget de 0,83 mil. lei.

Povestile despre cheltuielile „imense” sunt putin altfel. Astfel, Sala „George Enescu” a fost renovata de Fundatia „Hilfswerk Kinderspital Sighet” din Zürich (Elveţia), prin dr. Andreas Fanconi si Nagy István Zsolt, muzician de renume international, sighetean de origine si absolvent al SMAP. Renumitul Concurs de Interpretare Muzicala si Arte Vizuale este sustinut de 25 de ani de catre entitati private, mai ales de catre Clubul „Rotary”, nu din banii publici.

Motivatia acestora este legata de numarul prea mic de elevi: Scoala Gimnaziala de Muzica „Filaret Barbu” din Lugoj (37.000 locuitori, precum Sighetul) are tot 200 de copii si nu se comaseaza. Si nici alte scoli. Cu logica aceasta, daca EF Academy Oxford ar fi la Sighet, ar fi inchisa de autoritati, deoarece are numai 200 de elevi!

Afirmatiile ca SMAP ar fi „ultima care mai functioneaza sub aceasta forma in tara” sau ca acest tip de structuri „exista numai in resedinţe de judet” nu se sustin. De fapt, la Lugoj exista scoala de care am amintit, in Barlad (nici acesta nu e resedinta de judet) functioneaza Scoala de Muzica si Arte Plastice „N.N. Tonitza”, apoi la Cluj-Napoca se afla Scoala Gimnaziala de Muzica „Augustin Bena”, alte cinci scoli cu acest profil functionand in Capitala etc.

Referitor la faptul ca SMAP nu pierde nimic in afara de nume si de director: numele este foarte important! Una este sa spui ca ai facut muzica la prestigioasa Scoala de Muzica din Sighet si alta sa spui ca ai absolvit pianul la Scoala nr. X.

Scoala nu se inchide, ramane la fel, doar ca devine structura alteia. Timpul a dovedit ca toate scolile devenite structuri au decazut total (la Sighet avem deja exemplul Scolilor nr. 4, Campu Negru, Iapa sau Cearda). Sa nu uitam de Clubul Sportiv Scolar.

Insa, dupa 27 de ani de democratie, constatam ca Sighetul a pierdut ambele cinematografe, Palatul Cultural (dat Episcopiei Ortodoxe), Casa de Cultura, Biblioteca Municipala si Scoala de Arta (comasate ca Centru Cultural si ajunse in chirie pe la altii), precum si Sala „Studio”. E adevarat ca urmeaza inchiderea Sectiei Pavilionare si predarea Muzeului Maramuresului catre Consiliul Judetean din Baia Mare?

Acum, urmeaza Scoala de Muzica, care are singura sala de spectacole functionala din Sighet. Cine garanteaza ca va ramane asa si ca la mijloc nu sunt alte interese (poate o alta institutie ar vrea acel spatiu)? Cine da asigurari ca peste cativa ani nu se vor reduce catedrele de pian si vioara transferate acum la Scoala Gimnaziala „Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”?

Dispare o scoala care nu a dat nici plagiatori Si nici analfabeTi funcTionali, ci elite, oameni de mare valoare, ambasadori ai Sighetului Si ai MaramureSului! O instituTie care aducea peste 100 de premii anual! Mai mult, copiii talentaTi din familii modeste material au avut posibilitatea sa inveTe acolo muzica sau pictura gratis, ceea ce nu se poate la Scoala de Arta „Gheorghe Chivu”, unde trebuie platite taxe.

Una dintre solutii ar fi ca Scoala de Muzica sa ramana cu personalitate juridica si sa fie finantata din bugetul local. Daca alesilor locali le-ar pasa de muzica, arta si de educatia copiilor, ar gasi fondurile necesare pentru finantarea Scolii de Muzica. Atatia bani din bugetul Sighetului se duc, zi de zi, pe apa sambetei…

Teofil IVANCIUC

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *