Inaugurarea Coloniei Pictorilor va avea loc in perioada 10-12 noiembrie. Programul manifestarilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In perioada 10-12 noiembrie va avea loc inaugurarea Coloniei Pictorilor, ocazie cu care se vor desfasura mai multe manifestari.

Printre acestea se nuamra o expozitie aniversara cu un numar de peste 500 lucrari de arta, pe simezele galeriei de arta din Colonia Pictorilor si in studiourile de creatie din incinta; lansarea Albumului de Arta Colonia Pictorilor; lansarea filmului documentar de 30 minute Colonia Pictorilor; Colocviu international cu tema Meseria Artistului in Europa.

“Dupa o perioada de 3 ani de reabilitare a sitului-monument istoric, perioada in care am avut in permanenta sprijinul, suportul si sustinerea autoritatilor locale, dorim sa redam acestui loc importanta si valoarea europeana si internationala pe care a avut-o acum un secol. Finantarea acestui proiect a fost asigurata in totalitate din bugetul local al Muncipiului Baia Mare, in valoare de aproximativ 3.200.000 euro.

Prin studiul de fezabilitate propus spre realizare in anul 2013 si prin studiile specifice unui monument istoric, iar mai apoi prin proiectul tehnic aflat in curs de implementare, s-a ajuns la un punct zero, in care am regandit Colonia Pictorilor din perspectiva functiunilor pe care le-a avut la origini. Se pastreaza astfel organizarea arhitecturala care face sa traiasca istoria ce vorbeste despre intemeierea acestui loc.

Fiecare atelier va pastra memoria artistilor care au creat aici, iar prezenta pe unul dintre peretii galeriei a tuturor numelor artistilor care au participat la cursurile acestei scoli si a celor care au intregit pana azi fenomenul Centrului Artistic va explica inca o data dimensiunea simbolica si reala a acestui loc”, se arata pe pagina de Facebook creata cu ocazia evenimentului din perioada 10-12 noiembrie.

Printre altele, noul proiect prevede un numar de 28 spatii-rezidente pentru artistii din tara si strainatate care vor participa la programe de schimburi interculturale.

“Avand in vedere unicitatea acestui sit in Romania, proiectul nou implementat prevede un numar de 28 spatii-rezidente pentru artistii din tara si strainatate care vor participa la programe de schimburi interculturale – in cadrul carora Colonia Pictorilor se va dinamiza si va recapata dimensiunea europeana, galeria de arta de 700 metri patrati cu functiuni multiple care poate gazdui expozitii clasice dar si videoperformance-uri, instalatii, un parc pentru evenimente culturale si studiouri de creatie pentru studiu, unde artistii vor sustine cursuri practice sau teoretice deschise in domeniul artelor vizuale.

Acest spatiu cultural reprezinta si evidentiaza comunitatea, care se identifica si participa pentru definirea lui. Altfel spus, Colonia Pictorilor devine un dispozitiv puternic prin care breasla artistica baimareana poate produce si scoate la vedere propria identitate artistica. Astfel gandit si creat, acest spatiu devine o oglinda a breslei artistice, un loc marcat de ospitalitate, o interfata, permitand turistilor sau cercetatorilor sa cunoasca specificul local in contextul circulatiei internationale a valorilor culturale si artistice. Prin tot ceea ce este, acest loc isi va comunica propria unicitate”, se mai arata pe respectiva pagina.

Program

Vineri, 10 noiembrie, ora 19.00 – Inaugurarea Coloniei Pictorilor

  • Vernisajul expozitiei;
  • Concertul de deschidere al Coloniei Pictorilor;
  • Lansarea albumului aniversar Colonia Pictorilor 1896-2017
  • Lansarea si prezentarea publica a filmului documentar Colonia Pictorilor.

Sambata, 11 noiembrie, ora 10.00 – Colocviu international – “Rolul artistului si opera de arta in societatea actuala”, locatia Colonia Pictorilor.

Duminica, 12 noiembrie – Ziua Portilor Deschise

Vlad HERMAN

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2