Inca doi alpinisti si-au pierdut viata incercand sa cucereasca varful Everest

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Inca doi alpinisti au decedat pe Everest, bilantul celor care si-au pierdut viata pe cel mai inalt munte din lume in ultima luna ajungand la cel putin cinci, au anuntat luni oficiali din Nepal, citati de Reuters, informeaza AGERPRES.

Un australian in varsta de 54 de ani, Francesco Enrico Marchetti, a decedat in zona tibetana a Everestului, iar Vladimir Strba, in varsta de 48 de ani, din Slovacia, si-a pierdut viata in apropiere de zona cunoscuta popular sub denumirea ”Balcon”, potrivit oficialilor.

Ambii alpinisti au murit duminica.

Marchetti ar fi decedat din cauza raului de inaltime, la circa 8.300 de metri deasupra nivelului marii, la mica distanta de varf, a explicat Navin Trital de la compania Expedition Himalaya care a coordonat activitatea logistica pentru acest alpinist. ”I s-a facut rau si a murit in timp ce era coborat catre o baza de mai jos”, a declarat Trital pentru Reuters in Kathmandu. Acesta a adaugat ca nu poate oferi mai multe detalii din cauza dificultatilor de comunicare cu echipa.

Strba a decedat la circa 8.400 de metri in asa-numita ”Zona mortii”, din zona nepaleza a muntelui unde aerul este foarte rarefiat, potrivit unei declaratii facute luni de Gyanendra Shrestha, din cadrul Departamentului de Turism. Acesta a completat ca circumstantele exacte care au dus la decesul lui Strba nu sunt deocamdata clare.

Un alpinist american a murit in apropierea varfului Everestului duminica, au anuntat operatorii de turism din Nepal, in timp ce un alpinist din India este disparut dupa ce acesta a escaladat varful sambata, precizeaza Reuters.

Roland Yearwood, in varsta de 50 de ani, din Statele Unite, facea parte dintr-o expeditie condusa de o companie britanica de ghizi si a murit in zona ”Balcon”, o mica platforma unde alpinistii se pot odihni.

Ravi Kumar, un alpinist indian de 26 de ani este dat disparut dupa ce ajunsese in varful muntelui sambata la ora 01:28 p.m., dar pana la caderea noptii nu ajunsese la Tabara 4 (situata la 7.950 metri).

Un catarator nepalez de 85 de ani a murit la tabara de baza din Everest acum doua saptamani in timp ce incerca sa devina cea mai in varsta persoana care escaladeaza muntele.

Un veteran alpinist elvetian, Ueli Steck, care incerca sa urce pe munte printr-o ruta noua a murit la 30 aprilie.

Expeditiile din acest an de pe Everest se confrunta cu vremea nefavorabila si cu vantul puternic. ”Au fost decese pe ambele parti. Desi nu sunt oferite decat putine detalii, se pare ca acestea au fost asociate cu altitudinea, nu cu starea vremii”, a scris intr-un mesaj bloggerul si alpinistul american Alan Arnette, potrivit sursei citate.

Nepalul a eliberat permise unui numar de peste 370 de alpinisti pentru escaladarea Everestului in acest sezon care se incheie luna aceasta.

Din 1953, cand Tenzing Norgay (Nepal) si Edmund Hillary (Noua Zeelanda) au devenit primii alpinisti care au ajuns in varf, circa 5.000 de alpinisti au mers pe urmele lor si aproximativ 300 au murit in aceasta incercare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2