Inca un 1 decembrie animat de acelasi fals patriotism balcanic

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

ZIUA NATIONALA A ROMANIEI 2013 - BUZAUAm mai bifat o zi de 1 Decembrie, fara a fi mai fericit sau a ma simti mai roman. La nici doua saptamani dupa alegerea unui nou presedinte, romanii s-au adunat in Piata Constitutiei pentru parada militara si pomana traditionala. Fara scena si fara protocol clar, premierul feisbuichist s-a ascuns printre gealatii politici, in timp ce, inca presedinte, Basescu s-a izolat printre doi consilieri si un fost tenismen pletos, cu grad de general de opereta. Am dovedit inca odata diplomatilor straini prezenti la ceremonie ca nici de ziua nationala nu suntem uniti si civilizati.

Ca o familie degenerata cu sotul betiv, nevasta c… si copiii retardati mintal. Am observat atent armata romana si pe militarii ei. Evident ca la majoritatea posturilor TV se bateau campii in mod sportiv, fatucele si playboii comentau aiurea folosind termenul “soldatii” detasamentului de garda, in ignoranta lor nestiind ca soldat este un grad si ca termenul generic care defineste pe cei din armata este cel de militar. Fete apatice si foame in coloana demonstrantilor, aspectul fizic al trupei fiind in directa concordanta cu gradul detinut. Cei mai burtosi erau generalii si mai apoi coloneii a caror mare merit este faptul ca au tocat banii publici la asa numitul Colegiu National de Aparare sau au fost la “cursuri” prin tarile NATO. Cei cativa comandanti de front, militari adevarati, nu au fost evidentiati la parada, fiind pusi de serviciu pe unitate, tocmai pentru a lasa loc trantorilor cu constelatii false pe umeri. In rest, ofiterii inferiori, subofiterii si gradatii aratau doar cu ceva mai bine ca armata din Corea de Nord, in conditiile in care acolo militarii sunt cea mai bine hranita parte.

Langa presedintele trist si abandonat de haita de laudatores, murat ca un caine comunitar, cineva de la PR-ul prezidential plantase un militar invalid in carucior, un necajit ramas fara picioare pe un teatru de operatiuni unde nu aveam ce cauta. L-am urmarit si pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, loc unde s-a organizat o mini ceremonie cu o fanfara apatica si trupeti din zona. Nu am inteles de ce a trebuit sa tina presedintele ales un discurs atat de lung si confuz la Catedrala Reintregirii. O retorica cu fraze politicianiste fara substanta, improprii firii taciturne a fostului profesor. Se pare ca presedintele ales este la mana staff-ului, acceptand tot ce i se pune in fata ca fiind genial si necesar de spus.

I-am observat stangacia de la parada, faptul ca nu stia ce sa faca si cum sa salute cand treceau drapelele de lupta, pentru ca mai apoi sa adopte in mod fericit salutul prusac, scurta inclinare din cap, unica solutie decenta pe moment. Dar ceea ce m-a deranjat cel mai mult la Alba Iulia a fost ca pe podiumul oficial, pe langa liderii locali, presedinte si reprezentantii Armatei, s-au infipt si trei ierarhi ortodocsi, care nu numai ca nu aveau ce cauta acolo, dar l-au mai si umplut de bale la final, pe viitorul comandantul suprem. Penibil si jenant, dle Iohannis, suntem o tara laica in care BOR SRL nu apare in Constitutie ca si putere in stat! Se vorbeste prin tara ca vi s-au prezentat facturile campaniei si aveti obligatii de onorat in valoare de 200 de milioane de euro. Daca este adevarat, cel putin renuntati la lozinca ca sunteti liber si fara obligatii.

Nu am fost in acest an la simulacrul de eveniment din Baia Mare. De ce as vrea sa vad aceiasi obezi in costume sifonate si cravate neasortate haraind in microfonul prost reglat, protipendada feminina cu aere pretins solemne si coafuri de prost gust? Ce interes poate sa prezinte cohorta de functionari si copii adusi cu japca, zgribulind in frigul aniversar? Nu mai vreau sa vad umilinta pe care o traiesc veteranii de razboi ai colonelului Cacina, tinuti in picioare cu nesimtire pana ce conducerea politica vine de la cafeaua si barfa de dimineata. Discursuri pline de platitudini, fara continut si simtire adevarata, prestatii teatrale false, din obligatie, plus acel pelerinaj penibil al faunei partidelor care depun o coroana cu gandul la ciolanul politic. Cu atat mai putin am vrut sa vad popimea mirosind a borhot si tamaie statuta, cadelnitand declinul unei natii aflate pe toboganul istoriei. Ma mir ca ierarhii ortodocsi locali au mai avut tupeu sa apara in fata oamenilor, dupa ce “preasfintitul” tanar a pierdut alegerile prezidentiale. Mi-e dor de Mitropolitul Bartolomeu Anania, marele ierarh si patriot, cel care sigur matura pe jos cu Iustin Sigheteanul pentru fapta sa, exilandu-l pe vecie in cea mai umila manastire din Muntii Maramuresului.

Am sperat ca baimarenii sa nu accepte umilinta aniversara, refuzand sarmalele de post oferite public. In lumea civilizata, in asemenea ocazii, organizatiile si fundatiile umanitare dau o masa celor nevoiasi, intr-un cadru inchis si decent, meniu facut din donatii private si de cele mai multe ori anonime. Nu din bani publici sau fonduri obtinute pe alte considerente. Nu e nevoie sa jignesti omul de rand cu doua sarmale, dupa ce-l umilesti tot anul nebagandu-l in seama. Acest obicei primitiv trebuie sa dispara, caci nu-mi voi “iubi” sau respecta mai mult concetatenii daca accepta asemenea pomeni specifice epocilor antice si feudale. Am mai bifat inca un 1 decembrie romanesc, animat de acelasi fals patriotism balcanic, intr-o tara in care autoritatile neputincioase si corupte au permis batjocorirea tricolorului romanesc, pus in berna in inima Romaniei Mari.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. justitiarul

    imaginea exacta a unei societati decazute , populata de baieti destepti, fraieri si slugi. Sa ne ajute Dzeu caci vin vremuri grele iar viitorul pare sumbru.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *