Incendii in Australia – 24 de morti si peste cinci milioane de hectare de teren distruse de flacari

Reclame home 1
Reclame home 1

Incendiile de vegetatie de o amploare si o violenta fara precedent care au devastat regiuni intregi din Australia s-au soldat cu 24 de morti si au provocat „pagube considerabile”, au anuntat duminica autoritatile australiene dupa o noua zi marcata de conditii meteorologice catastrofale, relateaza AFP si dpa, informeaza AGERPRES.

Sute de proprietati au fost distruse si un barbat de 47 de ani a murit in noaptea de sambata spre duminica incercand sa salveze casa unui prieten in Batlow, la sud-vest de Canberra – numarul celor care si-au pierdut viata in incendiile devastatoare izbucnite in septembrie anul trecut in Australia ajungand astfel la 24.

Toate cele sase state australiene si un teritoriu au fost afectate de incendii si peste 5 milioane de hectare de teren au fost distruse de flacari.

Statele din sud-estul Australiei – New South Wales, Victoria si South Australia – au fost cele mai afectate de conditiile meteo extreme de sambata, cand in unele zone din Sydney s-au inregistrat temperaturi de 48 de grade Celsius, iar rafalele de vant au atins 80 de kilometri pe ora.

„Ne aflam pe un teritoriu necunoscut”, a declarat Gladys Berejiklian, premierul statului New South Wales.

„Nu putem pretinde ca este ceva ce am experimentat deja. Nu este cazul”, a mai spus ea, adaugand ca „mai multe sate care nu au cunoscut niciodata amenintarea incendiilor de vegetatie risca sa fie distruse complet”.

In sud-estul Australiei, regiunea cea mai populata a insulei, a fost decretata stare de urgenta, iar vineri s-a dat ordin de evacuare pentru 100.000 de persoane in trei state.

In Sydney s-au inregistrat sambata temperaturi record, cu 48,9 grade Celsius in Penrith, o suburbie in vestul orasului.

Cel mai populat oras al Australiei, cu peste cinci milioane de locuitori in zona metropolitana, este afectat de intreruperi de electricitate dupa ce doua statii au fost distruse de incendii, iar autoritatile le-au cerut oamenilor sa restrictioneze consumul de curent electric.

La Canberra, mercurul termometrelor a atins 44 de grade, o temperatura fara precedent, potrivit unui purtator de cuvant al serviciilor meteorologice australiene.

Avand in vedere gravitatea situatiei, premierul australian Scott Morrison a ordonat cu o zi inainte mobilizarea a 3.000 de rezervisti, in conditiile in care flacarile au distrus pana in prezent o suprafata de doua ori cat teritoriul Belgiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole