Incendii in Australia – Bilantul a urcat la 26 de morti; se prognozeaza inrautatirea conditiilor meteorologice

Numarul persoanelor decedate in acest sezon devastator de incendii de vegetatie din Australia, care a inceput in septembrie, a crescut la 26 dupa ce moartea unui pompier a fost confirmata miercuri, relateaza agentia DPA., informeaza AGERPRES.

Barbatul, tata a doi copii, si-a pierdut viata la 3 ianuarie intr-un accident auto in timp ce lupta cu flacarile in statul Victoria. Ministrul responsabil pentru situatii de urgenta din acest stat, Lisa Neville, a declarat miercuri reporterilor ca in urma anchetei s-a confirmat ca decesul pompierului a fost asociat incendiilor de vegetatie.

Echipajele de pompieri din sud-estul Australiei au profitat miercuri de valorile de temperatura mai scazute pentru a incerca sa controleze incendiile inainte de inrautatirea conditiilor meteorologice, prognozata la sfarsitul acestei saptamani.

Peste 120 de incendii continua sa arda in statul Noul Wales de Sud, 50 dintre acestea scapate de sub control. In acelasi timp, in statul Victoria sunt active peste 40 de focare, cel putin zece dand semne ca se vor uni. In ambele state a plouat marti si miercuri, insa autoritatile au solicitat unor persoane din mai multe localitati aflate in zone cu risc de incendiu sa evacueze cat mai repede deoarece conditiile extreme de incendiu au fost prognozate pentru vineri, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius in unele regiuni din statele estice si viteze mai mari ale vantului.

”Megaincendiul” din zona muntelui Gospers, care a mistuit deja peste o jumatate de milion de hectare la nord-vest de Sydney ar putea fi controlat de pompieri vineri, a declarat miercuri ministrul responsabil pentru Situatii de Urgenta din Noul Wales de Sud, David Elliott. ”Cred ca am atins apogeul”, a adaugat acesta.

Serviciul rural de pompieri din Noul Wales de Sud a anuntat marti ca aproape 1.700 de locuinte au fost distruse complet si alte 700 au suferit pagube de la inceputul sezonului incendiilor de vegetatie, in septembrie.

Premierul Scott Morrison a vizitat miercuri Insula Cangurilor unde peste 160.000 de hectare au fost mistuite de flacari. Situatia de pe insula si din tara este ”socanta si inspaimantatoare”, a declarat premierul reporterilor prezenti.

Reponsabili cu protectia faunei salbatice au declarat ca pana la 25.000 de koala – jumatate din populatia de pe insula – ar fi decedat.

Intre timp, smogul provocat de fumul emanat de incendii a revenit miercuri la Sydney, calitatea aerului din estul metropolei fiind ”periculoasa”, iar in vest ”foarte slaba”, conform Departamentului de Sanatate din Noul Wales de Sud. Peste un milion de masti de protectie P2 urmeaza sa fie livrate in zonele afectate de incendii din acest stat, a anuntat Ministrul Sanatatii, Brad Hazzard.

De asemenea, calitatea aerului din Melbourne si Canberra continua sa fie ”periculoasa” din cauza fumului.

Biroul de Meteorologie a anuntat ca smogul este posibil sa ajunga joi in Tasmania.

Fumul de la incendiile australiene de vegetatie a atins marti coasta de sud a Braziliei, dupa ce a trecut peste Argentina si Chile, a anuntat Institutul brazilian de Cercetari Spatiale.

Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a avertizat marti ca fumul provocat de incendiile care afecteaza Australia ar putea face inconjurul lumii in actualele imprejurari. „Sateliti ai Administratiei Nationale a Oceanelor si Atmosferei din SUA arata ca fumul, deja vizibil in Chile si Argentina, este pe cale sa dea ocol Pamantului”, a declarat la o conferinta de presa purtatoarea de cuvant a OMM, Clare Nullis.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu