Incendiile devastatoare din Grecia au facut cel putin 80 de victime; multe persoane sunt date disparute

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Bilantul deceselor provocate de incendiile de vegetatie care au facut ravagii in apropiere de Atena a crescut miercuri la 80, alte zeci de persoane fiind date disparute si sunt cautate de echipele de interventie, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

Sute de persoane din localitatea au fost inconjurate de flacari luni noaptea in statiunea Mati din estul tarii. Multi s-au aruncat in mare pentru a supravietui incendiului, altii insa au murit asfixiati, fie in masini, fie pe marginea falezelor abrupte.

Numarul victimelor a ajuns la 80 in urma decesului unui supravietuitor care se afla internat in spital, a confirmat Departamentul de pompieri din Grecia.

Departamentul de pompieri a primit zeci de apeluri de la persoane care au raportat disparuti, insa nu se cunoaste inca daca unii dintre acestia se numara printre cei decedati, a indicat un purtator de cuvant al institutiei.

Echipele de salvare continua miercuri operatiunile de cautare in zonele afectate de flacari si pe mare incercand sa ii gaseasca pe cei disparuti al caror numar este estimat la 40, precizeaza Reuters.

”A fost o situatie ingrozitoare aici”, a declarat turistul finlandez Jaakob Makinen. ”A trebuit sa fugim din hotel, am alergat pe plaja, de-a lungul acesteia, si apoi am fost prinsi din urma de foc, inconjurati intr-un fel; a trebuit sa intram in apa”, a povestit el pentru Reuters Television.

La fel ca Makinen, numeroase alte persoane au fost nevoite sa petreaca multe ore in apa.

Nu se cunoaste cu exactitate cauza incendiului care s-a raspandit rapid in Mati, de-a lungul unui labirint de strazi inguste si s-a extins apoi in padurea densa. Unele voci sustin ca forta vantului, padurea densa de pin, focul si panica au alcatuit o combinatie letala care a ingreunat planurile de evacuare.

”Nu aveai cum sa pleci. Casa mea a fost in flacari in doua minute”, a declarat Elias Psinakis, edilul din Marathon, pentru postul elen SKAI TV. ”Cu (vant de) opt (grade) pe scara Beaufort si (padurea de) pini nici macar nu ai timp”, a adaugat primarul.

”Armaghedon”, a titrat pe prima pagina cotidianul Ethnos, cu referire la locul biblic din Cartea Apocalipsei, alaturi de o imagine cu steagul national ars, care atarna printre crengile unui copac carbonizat.

Incendiile sunt obisnuite in Grecia in lunile de vara. Insa, intr-un mesaj vitriolic, episcopul Ambrosios de Kalavryta a sustinut ca evenimentul este exprimarea maniei lui Dumnezeu pentru ca premierul Greciei, Alexis Tsipras, este un ateu declarat. Declaratia prelatului a fost intampinata de un raspuns rapid din partea Bisericii care s-a distantat de aceasta remarca, noteaza Reuters.

Incendiile devastatoare au fost aduse sub control, au informat miercuri dimineata oficialii locali. Un focar din muntii Geraneia, la aproximativ 70 de kilometri vest de Atena, era singurul in continuare activ, dupa cum a informat ministrul grec al protectiei civile, Nikos Toskas.

In urma solicitarii de catre Atena a ajutorului international, state precum Cipru, Romania si Italia au furnizat aeronave sau pompieri pentru lupta impotriva incendiilor.

Comisarul european pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor Christos Stylianides a sosit marti seara la Atena pentru a evalua situatia. Intr-un interviu acordat televiziunii publice elene, oficialul european a declarat ca schimbarile climatice sunt responsabile pentru incendiile grave, adaugand ca incalzirea planetei nu este o “stire falsa”

Primarul orasului Rafina, Vangelis Bournous, a estimat marti ca 1.200 de case au fost distruse doar in orasul sau.

In timp ce presa a inceput sa dezbata cine ar trebui sa fie responsabil pentru incendii, Tsipras a spus ca “ce” si “de ce” ar trebui lasat pentru mai tarziu, iar concentrarea sa ramana pe eforturile de salvare in curs. “Nimeni nu ar trebui sa ramana fara ajutor – si nu nicio intrebare nu ar trebui sa ramana fara raspuns, a spus Tsipras.

El a sugerat anterior ca unele dintre incendii ar putea sa fi fost provocate.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2