Incendiu de padure violent, la granita franco-spaniola; Peste 150 de hectare au fost afectate

PNL

Un incendiu de padure alimentat de vanturi violente a afectat peste 150 de hectare din jurul comunei Boulou din sudul Frantei, la aproximativ 10 kilometri de frontiera cu Spania, au anuntat vineri seara pompierii francezi, citati de AFP si titrat de Agerpres.

Incendiul a izbucnit vineri in jurul orei 16.00 GMT la sud de aceasta comuna din departamentul Pyrenee-Orientales. Dupa o ora, flacarile au cuprins 8 hectare si, la scurt timp dupa ora 18.00 GMT, distrusesera deja peste 130 de hectare de padure.

Fenomenul a continuat apoi cu o intensitate mai redusa, iar la ora 21.00 GMT suprafata afectata era de aproximativ 150 de hectare, au precizat autoritatile franceze.

In urma acestei calamitati naturale, Prefectura a decis sa inchida drumul national D900 dintre localitatile Boulou si Le Perthus, in apropiere de granita cu Spania, dar si autostrada A9 dintre Perpignan Sud si frontiera spaniola, din cauza fumului si a riscului de aparitie a unor noi focare de incendii.

Camioanele aflate la granita dintre cele doua state au fost directionate spre o parcare aflata intr-o zona sigura.

Cu putin timp inainte de ora 21.00 GMT, peste 300 de pompieri spanioli, provenind din Catalonia si de la Garda Civila, alaturi de colegii lor francezi din Narbonne, au fost mobilizati pentru a lupta impotriva flacarilor devastatoare.

Pe parcursul noptii, alti 180 de pompieri au sosit la fata locului, a precizat un reprezentant al Centrului Operational pentru Incendii si Prim-Ajutor (CODIS) din departamentul francez Pyrenees-Orientales.

Vehiculele aeriene desfasurate in dispozitivul de interventie — doua avioane Tracker, un avion Dash, un elicopter Dragon 66, un elicopter-bombardier spaniol alimentat cu apa si patru aeronave Canadair — au trebuit sa isi intrerupa zborurile in jurul orei 20.00 GMT odata cu sosirea noptii.

Potrivit unui reprezentant al CODIS, obiectivul dispozitivului de interventie a fost “acela de a fixa focul in timpul noptii”, pentru ca vantul a scazut in intensitate. In jurul orei 21.00 GMT, viteza vantului ajunsese la doar 20 de kilometri pe ora.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1