Incepand din 8 ianuarie, extrasul de plan cadastral poate fi obtinut si online

Extrasul de plan cadastral poate fi obtinut online de catre notari sau persoanele interesate, fara plata unui tarif de urgenta, incepand cu data de 8 ianuarie 2020, a anuntat Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) printr-un comunicat de presa.

ANCPI a modificat Ordinul nr 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI si institutiile subordonate cu scopul de a accelera intocmirea documentatiilor cadastrale, de urbanism, etc. Astfel, extrasul de plan cadastral pentru informare poate fi furnizat online, in aceleasi conditii cu extrasul de carte funciara, in cazul in care imobilul pentru care se solicita documentul are geometrie in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Documentul poate fi primit pe loc, costa 15 lei si este disponibil prin platforma online e-payment (http://epay.ancpi.ro).

Cererea online pentru extrasul pentru informare poate fi plasata la orice ora, iar plata se face cu ajutorul cardului.

“Prin acest nou serviciu online incercam sa-i ajutam pe cei interesati sa evite drumurile la ghiseu. Procedura este cea pe care am creat-o si pentru eliberarea extrasului de carte funciara pentru informare: solicitantul isi face un cont, plateste extrasul si acesta este eliberat pe loc, daca actul respectiv este disponibil in format electronic”, a explicat Radu Codrut Stefanescu, directorul general al ANCPI.

O alta modificare a Ordinului nr 16/2019 este eliminarea tarifului de 60 de lei, care trebuia achitat in cazul redepunerii cererilor respinse. Potrivit noilor prevederi, tariful de 60 de lei va fi platit doar in cazul cererilor redepuse dupa expirarea termenului de 30 de zile calendaristice de la comunicarea respingerii acestora. In cazul cererilor depuse in termen de 30 de zile calendaristice de la comunicarea respingerii acestora nu se achita niciun tarif suplimentar. In cazul cererilor tarifate incomplet, diferenta de tarif se poate achita prin redepunerea cererii, conform mentiunilor din incheierea de respingere.

Totodata, prin modificarile aduse Ordinului 16/2019, sunt simplificate procedurile de tarifare a cererilor specifice, prin inlocuirea documentului distinct de incasare a tarifului cu un document de plata unic pentru cererile care au ca obiect imobile situate in raza teritoriala a unui singur OCPI.

De asemenea, noile prevederi din Ordinul 16/2019 asigura celeritatea in solutionarea cererilor pentru care a fost achitat tarif de urgenta, urmand ca aceste servicii sa fie furnizate cu celeritate, dar nu mai tarziu de 1/3 din termenul general, mentioneaza ANCPI.

Pana in prezent, in Romania sunt inregistrate aproximativ 14.500.000 de imobile, dintre care peste 2.400.000 au fost inregistrate de ANCPI, prin Programul national de cadastru si carte funciara 2015-2023 (PNCCF). Digitalizarea documentelor de cadastru face parte din acest program. Numai in 2019, prin procesul de inregistrare sistematica au fost eliberate peste un 1.200.000 de acte pentru proprietatile din toata tara.

Astfel, datorita programului de conversie a cartilor funciare in format electronic, prin PNCCF, ANCPI a putut dezvolta, inca din anul 2017 serviciul pentru eliberarea online a extraselor de carte funciara de informare. In anul 2019 au fost eliberate online 2.461.596 de extrase de carte funciara, se mai arata in comunicat.

stiriletransilvaniei.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1