Inceperea unui program de exercitii fizice poate imbunatati flora intestinala, independent de alimentatie

PNL

Exercitiile fizice pot schimba compozitia florei intestinale independent de alimentatie, conform unui studiu efectuat la Universitatea din Illinois (UI), Statele Unite, citat luni de Xinhua, informeaza AGERPRES.

Oameni de stiinta de la UI au realizat doua studii, unul pe soareci si al doilea pe subiecti umani, cele doua cercetari fiind concepute pentru a identifica modificarile pe care exercitiile fizice le produc la nivelul florei intestinale si pentru a le izola de alti factori, precum dieta sau administrarea de antibiotice, care pot afecta microbiota intestinala.

In cadrul primului studiu, oamenii de stiinta au transplantat materii fecale de la soareci activi fizic si sedentari in colonul unor exemplare sedentare fara bacterii, crescute in incinte sterile, care nu aveau propria flora intestinala.

In cel de-al doilea studiu, echipa de cercetatori a monitorizat schimbarile la nivelul compozitiei microbiotei intestinale a unor subiecti umani care au facut tranzitia de la un stil de viata sedentar la unul mai activ si invers.

In cadrul cercetarii realizate pe soareci, modificarile la nivelul florei intestinale a beneficiarilor le-au reflectat pe cele prezente la donatori, cu diferente clare intre exemplarele care primeau microbii de la rozatoarele active si cei carora le erau administrati de la soarecii sedentari. Beneficiarii microbilor de la soarecii activi au avut un procent mai mare de microbi producatori de butirat — un acid gras cu lant molecular scurt care stimuleaza celulele intestinale sanatoase, reduce inflamatia si genereaza energie pentru gazda. In plus, acestia pareau a fi mai rezistenti la colita ulcerativa, o boala inflamatorie a intestinului. ”S-a observat o reducere a inflamatiei si o crestere a moleculelor regenerative ce contribuie la vindecarea rapida”, a declarat Jacob Allen, cercetator in cadrul Nationwide Children’s Hospital din Columbus, Ohio.

In cazul cercetarii realizate pe subiecti umani, cercetatorii au recrutat 32 de adulti, dintre care 18 cu corp atletic si 14 obezi, de la care au prelevat probe din microbiota intestinala. Ulterior, acestia au inceput un program de exercitii fizice constand in 30-60 de minute de activitati cardiovasculare practicate de trei ori pe saptamana, timp de sase saptamani. La sfarsitul intervalului, oamenii de stiinta au prelevat din nou probe din flora intestinala a participantilor, acelasi lucru fiind repetat dupa alte sase saptamani in care subiectii au avut un stil de viata sedentar. Pe parcursul studiului, participantii si-au mentinut obiceiurile alimentare.

In urma programului de exercitii fizice, s-a observat o crestere a concentratiei de acizi grasi cu lant scurt, in special butirat. Nivelul acestora a scazut dupa ce participantii au revenit la o viata sedentara. Testele genetice ale microbiotei au confirmat ca acest lucru a coincis cu modificari in ceea ce priveste proportia de microbi producatori de butirat si alti acizi grasi cu lant molecular scurt. Cresterea cea mai insemnata a fost observata la participantii slabi, care aveau de la inceputul studiului o concentratie mica de acizi grasi cu lant scurt. In cazul subiectilor obezi, s-a evidentiat doar o crestere modesta.

”Concluzia este ca exista diferente evidente in ceea ce priveste modul in care flora intestinala raspunde la exercitiile fizice in cazul unei persoane obeze in comparatie cu una slaba”, a declarat Jeffrey Woods, profesor in cadrul UI. ”Mai avem mult de munca pentru a afla motivul”, a adaugat acesta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1