Incident la Cresa 3 din Baia Mare: Copil de trei ani bruscat de o ingrijitoare. Reactia SPAS

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Conducerea Serviciului Public Asistenta Sociala Baia Mare a reactionat dupa ce in spatiul public a aparut o filmare cu o ingrijitoare de la Cresa 3 in timp ce bruscheaza un copil de trei ani.

Redam mai jos comunicat de presa semnat de directorul General Adjunct al SPAS Baia Mare, Hirb Elena Diana, si directorul Directia Crese, Lia Gherman:

Referitor la incidentul izolat si regretabil generat de un angajat al Serviciului Public Asistenta Sociala Baia Mare, aflat in subordinea Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, aducem la cunostinta comunitatii urmatoarele:

  1. Personalul Cresei nr. 3 a descoperit incidentul in discutie in ziua in care acesta a avut loc, respectiv 19.06.2018, iar in dimineata urmatoare l-a adus la cunostinta conducerii Serviciului Public Asistenta Sociala Baia Mare, cu propunerea de mutare imediata a angajatei din incinta cresei la un alt centru din cadrul institutiei, pentru a limita accesul acestei persoane la copii.
  1. Imediat dupa ce doamna a plecat din cresa, in dimineata zilei de 20.06.2018, la centrul social stabilit de conducere, directorul creselor a anuntat telefonic parintii copilului, cu privire la masura adoptata, chiar in timpul programului de lucru, acestia aratandu-se multumiti, atat de masura adoptata, cat si de rapiditatea manifestata in adoptarea masurii respective.
  1. Mentionam faptul ca persoana care a generat incidentul a fost angajata pe perioada determinata, incepand cu luna martie 2018, prin concurs organizat de Serviciul Public Asistenta Sociala Baia Mare, comisia de examinare fiind alcatuita din reprezentant al OAMGMAMR si personal de specialitate – medic si asistenta medicala principala. La baza procedurii de angajare au stat toate actele stabilite in mod expres si limitativ de legislatia de specialitate in domeniu.
  1. Cu titlu de masuri generale de protectie, fiecare angajat, care intra in contact cu copiii din cresa, efectueaza analize medicale bianual, conform cadrului legislativ, fara nicio exceptie, inclusiv monitorizare video permanenta si nerestrictionata, la dispozitia parintilor detinatori de parole pentru sistem.
  1. In prezent, in Municipiul Baia Mare exista 4 crese, cu o capacitate totala de 310 locuri si un centru de educatie timpurie, cu o capacitate de 40 locuri. Toate cele 4 crese au fost reabilitate, incepand cu anul 2012, cu fonduri alocate de la bugetul local, doua dintre ele au fost reabilitate integral, iar celelalte doua au fost reabilitate la nivelul superior al standardelor de calitate privind cresele. Centrul de Educatie Timpurie a fost realizat ca o constructie noua, finalizata in anul 2017, din fonduri europene. In perspectiva, Municipiul Baia Mare are in vedere construirea unei crese noi, cu o capacitate de 100 locuri, amplasata in cel mai tanar cartier al urbei, cu fonduri alocate de la bugetul local si fonduri europene. Toate cresele din Baia Mare dispun de dotari de ultima generatie privind sistemele de incalzire prin centrale solare, sisteme de ventilatie cu filtre antibacteriene in spatiile in care se afla copiii, sisteme de gatit hrana copiilor profesionale, material didactic si jucarii moderne, toate acestea fiind sustenabile prin fonduri alocate de la bugetul local.

Consideram ca incidentul a fost unul izolat, dat fiind faptul ca toate cresele coordonate de catre Serviciul Public Asistenta Sociala sunt dotate cu sisteme de monitorizare video, aflate la dispozitia parintilor baimareni, in mod nerestrictionat, pe o perioada de 24 de ore din 24. Astfel, acestia au posibilitatea de a urmari in timp real modul in care cei mici isi desfasoara activitatea in timpul programului de cresa, impreuna cu personalul din aceste unitati.

Serviciul Public Asistenta Sociala Baia Mare a adoptat cu celeritate masurile care se impun raportat la acest incident. Angajata surprinsa in imagini a fost mutata la un alt centru, pentru ca activitatea ei sa nu se mai desfasoare in preajma copiilor pana la finalizarea procedurii demarate de Comisia de Disciplina in vederea aplicarii sanctiunii propuse de catre conducerea institutiei, respectiv eliberarea acesteia din functie. In timpul cercetarii disciplinare, angajata s-a prezentat la sediul Serviciului Public Asistenta Sociala Baia Mare, prezentandu-si demisia. Actul a fost acceptat de conducerea institutiei.

Director General Adjunct

Hirb Elena Diana

Director Directia Crese

Lia Gherman

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2