Incluziv – Baia Mare: Da, si copiii cu autism merg la scoala

Reclame home 1
Reclame home 1

juliaJulia este o fetita cu parul balai, ca si fetitele din povesti. Ii plac excursiile cu colegii de clasa si sa asculte muzica la telefonul mobil. Dar povestea Juliei este putin diferita. Desi in urma cu 6 ani a fost diagnosticata cu autism, datorita terapiei potrivite Julia merge acum la o scoala de masa. Prin intermediul proiectului INCLUZIV, ca si Julia, alti sapte copii cu autism din Baia Mare pot invata alaturi de copii tipici, prin metode adaptate lor si folosind instrumente interactive.

De ce un astfel de program? Pentru ca fiecare copil invata in propriul ritm, si pentru ca toti copiii au dreptul la educatie. Pentru ca astfel toti copiii inteleg ca suntem diferiti, dar impreuna putem face lucruri frumoase si in compania altor copii de varsta lor se dezvolta social, invata sa relationeze si capata incredere.

Toti copiii din clasele incluzive invata sa fie de ajutor si sa-si impartaseasca cunostintele, sa priveasca lumea cu alti ochi. Pentru ca viitorul societatii depinde de modul in care crestem si educam azi toti copiii. Toti copiii au de castigat atunci cand specialistul adapteaza planul de studii si stilul de predare astfel incat sa se potriveasca cu diversitatea specifica a grupului. De obicei, aceste adaptari necesita putine materiale suplimentare dar multa creativitate.

Prin terapie, copiii cu autism invata ceea ce alti copii invata natural. Pentru aceasta adaptam permanentmater ialele didactice si metodele de invatare la nevoile lor. Fiecare copil invata diferit – de aceea este important ca profesorii si terapeutii lor sa ii cunoasca si sa se poata adapta stilului lor. Copiii cu autism, ca si ceilalti copii, invata cel mai bine sub forma de joc, tabla interactiva si tabletele sunt instrumente esentiale la fiecare ora, de care beneficiaza toti elevii clasei.

Experienta educationala a copiilor nostri este o intrecere de cursa lunga, un maraton, nu un sprint, iar pe parcurs micile succese merita sarbatorite. Este esential sa facem din calitate un obicei mai degraba decat un eveniment ocazional.

Programul INCLUZIV este gandit ca un punct de pornire pentru un proces pe termen lung care sa ne conducta catre o societate pregatita sa accepte copiii si tinerii cu autism ca parte activa a ei. Ne dorim sa-i invatam pe copiii nostri, atat pe cei cu autism cat si pe cei tipici cum sa gandeasca, nu ce sa gandeasca.

Cei care doresc sa ne sustina in acest demers o pot face acum foarte usor prin DONATII, SPONSORIZARI sau doar distribuirea informatiei.

http://www.sprijina.ro/cauze/ proiect-incluziv-autism-baia- mare

Autism Baia Mare

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole