Incompatibil: Din 2017, ocupa ilegal functia. Inocentul Cornel Varga (PMP), afaceri grase cu Consiliul Judetean

PNL

“Nu va lasati mintiti unul pe altul”, le spunea colosenilor Sfantul Apostul Pavel. Urmand acest principiu, am verificat mai in detaliu cateva informatii aparute pe reteaua de socializare Facebook, referitoare la un posibil conflict de interese in cazul unui consilier judetean. Conform respectivei surse, in decembrie 2017, firma consilierului judetean Cornel Varga a incheiat un contract cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in valoare de 260 mii lei. Adica o stare clara de incompatibilitate si conflict de interese, avand in vedere faptul ca Directia se afla in subordinea Consiliului Judetean Maramures, iar Varga este ales judetean pe listele PMP. Mai mult, 230 mii lei, adica peste 90% din valoarea lucrarii, s-au achitat inainte de executarea acesteia. Ilegal, cum ar veni.

Investigand subiectul, am aflat nu doar faptul ca Varga “a prins” acea lucrare grasa la Protectia Copilului, dar firmele sale au beneficiat si de alte contracte din banii judetului, incompatibilitatea si conflictul de interese fiind cat se poate de evidente. Sa le luam pe rand.

Cornel Varga, ajuns consilier judetean in urma alegerilor din 2016, era asociat la mai multe firme, doua dintre acestea avand ulterior contracte incheiate cu Consiliul Judetean sau institutii din subordine (conform datelor oficiale primite pe adresa redactiei), iar o a treia firma, cu care Varga lucreaza si are contracte, este si ea beneficiara unor bani de la judet. In 27 noiembrie 2017, consilierul renunta la calitatea de asociat in firmele EXTREM-IMPEX SRL si EXTREM SERVICE SRL. Prea tarziu. Incompatibilitatea a ramas.

EXTREM-IMPEX si EXTREM SERVICE, firme din care Varga detinea 20%, au incheiat, in 2017, contracte cu urmatoarele institutii aflate in subordinea Consiliului Judetean:

EXTREM-IMPEX

  • Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” a achizitionat, in perioada iunie-iulie, servicii de verificare a instalatiilor de gaz (42.000 lei);
  • SC Drumuri si Poduri SA a achizitionat, in perioada septembrie-octombrie, servicii constand in lucrari la instalatii termice (30.405 lei)
  • Muzeul Judetean de Arta “Centrul Artistic Baia Mare” a achizitionat, in perioada octombrie-noiembrie, servicii de reparatie si verificare la instalatiile de incalzire (5.400 lei).

EXTREM SERVICE

  • SC Drumuri si Poduri SA a achizitionat, in perioada septembrie-octombrie, bunuri din domeniul instalatiilor, constand din cazan, boiler etc (aproximativ 4.000 lei);
  • Muzeul Judetean de Arta “Centrul Artistic Baia Mare” a achizitionat, in perioada octombrie-noiembrie, doua aparate de aer conditionat (cu montaj), la o valoare incerta, conducerea institutiei refuzand sa comunice pretul contractului (cu siguranta, peste 5.000 lei).

In decembrie 2017, la doua saptamani dupa retragerea lui Varga din postura de asociat, EXTREM SERVICE a mai dat o lovitura buna si a incheiat alte doua contracte (cele de la care am pornit investigatia):

  • Directia de Protectia Copilului Maramures a achizitionat lucrari de reparatii incalzire sediu (in valoare de 261.000 lei);
  • Directia de Protectia Copilului Maramures a achizitionat lucrari de proiectare instalatii incalzire (in valoare de 12.000 lei).

La acea vreme, Varga nu mai era asociat, insa era angajat al societatii, dupa cum declara, si a mers pe teren pentru a supraveghea lucrarile. Ce nu stie Varga e ca legea nu ii permite sa fie nici macar angajat al societatilor cu care Consiliul Judetean incheie contracte. Este un aspect asupra caruia vom reveni.

Cadrul legal

Conform legii, Varga se afla in incompatibilitate. Legea 161/2003 precizeaza ca un consilier judetean ce detine calitatea de asociat al unei firme nu poate incheia contracte de prestari servicii sau executare lucrari cu institutia pe care o reprezinta.

Articolul 90 (1) – Consilierii locali si consilierii judeteni care au functia de […], precum si calitatea de actionar sau asociat la societatile comerciale cu capital privat […] nu pot incheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte […]

Sanctiunea

Aceeasi lege mai spune ca ”incalcarea dispozitiilor art. 90 atrage incetarea de drept a mandatului de ales local la data incheierii contractelor” – art. 92. In concluzie, Varga nu mai poate fi consilier judetean. Dar ocupa functia de peste un an si jumatate.

Ce spune Varga

“Eu, de cand is consilier, n-am avut contracte. Eu atunci (inaintea depunerii juramantului, n. red.) am iesit, nu am mai fost asociat. A ramas un coleg de-al meu, care a fost actionar majoritar, din ’94. Nu am fost niciodata administrator si nici actionar majoritar. Cand am depus juramantul, eu nu am mai fost actionar. In toate firmele mele. Eu sunt un simplu salariat. Practic, nu am avut firme si nici nu am. Am fost (pe santier, la Directia de Protectia Copilului, n. red.) ca si angajat al firmei care a incheiat contractul. Nu am voie? Nu imi interzice legea sa merg. Mi-a dat sarcina administratorul firmei sa raspund de un santier. Legea spune sa nu detin actiuni sau sa fiu administrator. Inca o data, nu am fost actionar majoritar si nu am fost administrator la nicio firma de-a mea. Ca is multe firme Extrem. Numai ca toate le puneti la mine in carca. Dar-ar Domnul sa fie toate ale mele! Suntem cinci actionari pe cele cinci firme”, ne-a declarat alesul PMP.

Acum, ne intoarcem la vorbele Apostolului Pavel, care ne indeamna sa nu ne lasam mintiti. Asa ca vom spune adevarul: in arhiva Registrului Comertului, consilierul judetean Cornel Varga apare ca fiind asociat cu 20% in doua dintre firmele cu care Consiliul Judetean, prin institutii subordonate, a incheiat contracte, in 2017. Asta e primul adevar. Al doilea este faptul ca alesul judetean ocupa ilegal functia, incepand cu 17 iulie, 2017, cand firma EXTREM-IMPEX a semnat contractul cu Spitalul Judetean, iar mandatul sau a incetat de drept.

Insa nu ne asteptam sa il vedem pe Cornel Varga demisionand, desi onoarea i-ar impune asta. Pana la aplicarea procedurii mai e cale lunga, iar in timpul acesta, alte contracte frumoase mai pot sa apara. De ce sa dea cu piciorul?

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1