Incompatibilul consilier Varga si contractele sale cu statul. Consiliul Judetean, o vaca buna de muls

Cazul consilierului judetean Cornel Varga, aflat in evident conflict de interese si incompatibilitate, dupa ce firma al carei asociat a fost pana in noiembrie 2017 a incheiat contracte cu institutii aflate in subordinea Consiliului Judetean Maramures, a suscitat un interes deosebit, mai multi cititori ai ZiarMM punandu-ne la dispozitie alte date referitoare la activitatile alesului PMP. Asa cum precizam in materialul anterior, mai multe firme detinute de Cornel Varga au avut incheiate contracte cu institutiile din subordinea CJ Maramures, dupa renuntarea la partile sociale. Insa tot in incompatibilitate se afla, el avand calitatea de angajat al respectivelor societati.

O statistica din 2018 ne arata faptul ca EXTREM SERVICE, societate la care Varga a detinut parti sociale, a avut contracte in valoare de aproximativ 52.000 lei cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean). Aceeasi firma a lucrat si cu Muzeul Judetean de Arta “Centrul Artistic Baia Mare”, avand un contract in valoare de 6.570 lei. In principal, firma a executat lucrari de intretinere si reparatii la sistemele de incalzire. De altfel, societatea al carei angajat este Cornel Varga e una abonata la lucrarile cu statul. In 2018, EXTREM SERVICE a avut contracte in valoare de 219.000 lei cu diverse institutii din judet (vezi in ANEXA toate lucrarile contractate cu autoritatile publice, in 2018).

Conform legii, Cornel Varga nu poate fi angajat al unei societati comerciale cu care Consiliul Judetean are contracte si, in acelasi timp, sa ia parte la deliberarea si adoptarea de hotarari care vizeaza aceste legaturi comerciale. Spre exemplu, el nu poate lua parte la lucrarile comisiei de buget-finante (din care face parte), sa isi exprime votul in legatura cu bugetul institutiei, sa participe la votul in plen etc. Cornel Varga are obligatia de a nu participa la vot, in caz contrar, aflandu-se in stare de incompatibilitate si/sau conflict de interese.

Cadrul legal

Ghidul privind Incompatibilitatile si conflictele de interese (editia 2018)

Pct 5. A. 3. Pentru toate categoriile de alesi locali: Conform art. 75 din Legea nr. 393/2004, alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea genera un beneficiu sau un dezavantaj pentru: – propria persoana; – sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea inclusiv; – orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia; – o societate comerciala la care detin calitatea de asociat unic, functia de administrator sau de la care obtin venituri;

Pct 5. A. 7. Consilieri judeteni: Articolul 77 din Legea nr. 161/2003, coroborat cu articolul 47 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, nu permite consilierilor judeteni sa ia parte la deliberarea si adoptarea de hotarari daca au un interes patrimonial in problema supusa dezbaterii. Interesul poate fi personal sau prin sotie/sot, afini sau rude de pana la gradul al patrulea inclusiv. Acestia trebuie sa isi prezinte interesele personale la inceputul sedintei daca participarea la luarea deciziei ar aduce beneficii personale, pentru sot/sotie, afini sau rude de pana la gradul la patrulea inclusiv. Acest fapt se concretizeaza in anuntarea potentialului conflict si abtinerea de la vot, fapte care se consemneaza in procesul verbal al sedintei (art. 77 alin. (2) din Legea nr. 393/2004).

Legea nr. 393/2004

Articolul 77 (1) Consilierii judeteni si consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea si adoptarea de hotarari daca au un interes personal in problema supusa dezbaterii. (2) In situatiile prevazute la alin. (1), consilierii locali si consilierii judeteni sunt obligati sa anunte, la inceputul dezbaterilor, interesul personal pe care il au in problema respectiva.

ZiarMM

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

2 Comments

 1. Monica Chira

  Fratele Cornel vrea să prindă și el ceva cașcaval , că încă un mandat nu prinde sigur Oare nu ți frică frate ?

  Reply
 2. PATRU

  El crede ca Bunul Dumnezeu l-a ales sa fie consilier si acum ii da de lucru.
  El crede ca totul e ok.Asa a dorit Muntele Sionului.
  Vedeti, domnule Ciprian, mai este unul acolo el nu lucreaza cu Consiliul el lucreaza cu budozere care nu exista,cu oameni care nu exista ,lucrari care nu exista si totusi face bani.I se spune GG adica Germanicum Gioni.
  Speram totusi ca Varga nu-si bate nevasta.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1