Încrederea în economia României a scăzut pentru a doua lună la rând

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Indicatorul de încredere în economia Românei calculat de Comisia Europeană a scăzut, în noiembrie, pentru a doua lună consecutiv, tras în jos în special de sectorul serviciilor, dar și de construcții și retail. Indicatorul percepției asupra economiei (ESI – Economic Sentiment Indicator) s-a redus cu 3,8 puncte în noiembrie, de la 86,9 puncte la 83,1 puncte, precizează profit.ro.

Cea mai slabă evoluție a fost înregistrată în sectorul serviciilor, unde încrederea s-a prăbușit cu 7,6 puncte. Astfel, indicatorul care surprinde încrederea operatorilor din acest sector a ajuns la -23,6 puncte, de la -16 puncte în luna anterioară. Noile măsuri de închidere a barurilor, restaurantelor sau a sălilor de cinema au alimentat pesimismul în acest sector.

În martie, indicatorul de încredere din sectorul servicii era în teritoriu pozitiv (4,9 puncte), iar în ianuarie depășea 10 puncte. Scăderi importante au fost și în retail și construcții. Indicatorul din sectorul de retail a pierdut, în noiembrie, 3,9 puncte (intrând în teritoriu negativ, la -2,3 puncte), iar cel din construcții a scăzut cu 3,8 puncte (la -14,7 puncte).

ESI este un indice compozit, realizat pe bază de sondaj, care arată percepția operatorilor din sectorul serviciilor, industrie, construcții și comerț, dar și a populației privind starea actuală a economiei, precum și așteptările pentru evoluția viitoare. Indicatorul este calculat de Comisia Europeană și are un nivel ridicat de corelare cu evoluția PIB.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *