Increderea in economia zonei euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

pib-economieIncrederea in economia zonei euro a crescut in mod surprinzator in luna august, in pofida turbulentelor de pe piata bursiera din China si a incertitudinii politice din Grecia, atingand cea mai ridicata valoare din ultimii patru ani, transmite Reuters citata de Agerpres.

Potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeana, in luna august 2015, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut pana la 104,2 puncte, de la 104 puncte in luna iulie, in conditiile in care increderea a crescut in toate sectoarele exceptand industria. Cifra comunicata de Executivul comunitar este mai mare decat estimarile analistilor, care mizau pe o usoara scadere pana la 103,8 puncte. In ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut usor cu 0,4 puncte, pana la 107 puncte.

‘Imbunatatirea increderii in zona euro a rezultat ca urmare a contracararii scaderii increderii in industrie de imbunatatirile din alte sectoare (constructii, servici si, in special, comertul cu amanuntul) si cresterii increderii consumatorilor’, a informat Comisia Europeana.

In randul marilor economii din zona euro, increderea in economia s-a imbunatatit in Franta (+0,9 puncte) si Spania (+1,7 puncte), dar a scazut in Germania (-0,2 puncte), Olanda (-0,3 puncte) si in Italia (-0,6 puncte).

Datele Comisiei Europene arata ca negocierile Greciei cu partenerii din zona euro pentru un nou program de asistenta nu par sa fie afectat prea mult increderea in economie. In plus, ultima saptamana a fost una marcata de turbulente pe pietele bursiere mondiale, ingrijorate de riscul unei aterizari dure a economiei chineze, a doua mare economie a lumii dupa SUA.

Turbulentele de pe pietele bursiere au crescut speculatiile ca Banca Centrala Europeana va fi nevoit sa majoreze stimulentele monetare pentru a proteja tinta de inflatie. Peter Praet, membru in boardul executiv al BCE, a spus ca nu trebuie sa existe indoieli ca responsabilii BCE vor lua masuri daca va fi nevoie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2