Increderea in economia zonei euro a continuat sa scada in iulie

Increderea in economia zonei euro a continuat sa se inrautateasca in iulie, in linie cu estimarile, pe fondului optimismului mai redus in industrie, servicii si retail, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Potrivit datelor publicate marti de Comisia Europeana, indicele sentimentului economic (ESI) a scazut in iulie pana la 102,7 puncte, de la 103,3 puncte in luna precedenta si 105,2 puncte in mai. Cifra comunicata de Executivul comunitar este mai mare decat estimarile analistilor intervievati de Reuters, care mizau pe o usoara scadere, pana la 102,6 puncte.

Increderea in sectorul serviciilor, responsabil pentru doua treimi din PIB-ul zonei euro, a scazut pana la 10,6 puncte in iulie, de la 11 puncte luna precedenta, in timp ce increderea in industrie a scazut luna aceasta la minus 7,4 puncte, de la minus 5,6 puncte in iunie iar in retail de la 0,1 puncte la minus 0,7 puncte.

In schimb increderea consumatorilor s-a imbunatatit, de la minus 7,2 puncte la minus 6,6 puncte.

Separat, Comisia Europeana a publicat indicatorul privind climatul de afaceri, care ajuta la identificarea stadiului ciclului de afaceri. Indicele a scazut la minus 0,12 puncte in iulie, de la 0,17 puncte in luna precedenta – cel mai redus nivel din septembrie 2013.

Asteptarile inflationiste in randul consumatorilor in urmatoarele 12 luni au scazut la 20,6 puncte in iulie, de la 21,9 puncte in iunie si 23,2 puncte in mai.

Si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat saptamana trecuta ca perspectivele economiei mondiale se inrautatesc. In special, a explicat seful BCE, previziunile se inrautatesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare in semestrul doi din 2019 este acum mai putin probabila.

De asemenea, Draghi a declarat ca tinta de inflatie a BCE, de 2%, nu trebuie vazuta ca un plafon, dupa ce la sedinta de politica monetara de joia trecuta Consiliul guvernatorilor BCE a deschis calea pentru o reducere a costului creditului si o extindere a achizitionarii de active la sedinta din septembrie.

Sporirea promisiunilor privind noi masuri de stimulare este menita sa sprijine increderea in economia zonei euro, pe fondul dificultatilor cu care se confrunta sectorul industrial.

Desi increderea consumatorilor si creditarea bancara raman la un nivel ridicat, recentele date din industrie arata o imagine sumbra, sporind riscul ca cererea externa slaba, partial ca rezultat al razboiului comercial, sa afecteze curand evolutia zonei euro.

Conform datelor Eurostat, in iunie, rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai, si in linie cu estimarile analistilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1