India, Afganistan si Siria, cele mai periculoase tari pentru femei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cea mai periculoasa tara pentru femei este India, urmata de Afganistan si Siria, tari devastate de conflicte, pe locurile urmatoare plasandu-se Somalia si Arabia Saudita, potrivit unui sondaj dat publicitatii marti, realizat de Thomson Reuters Foundation, in randul a 550 de experti la nivel global, informeaza AGERPRES.

O ancheta similara intreprinsa in 2011 a clasat drept cele mai periculoase pentru femei urmatoarele tari: Afganistan, Republica Democrata Congo, Pakistan, India si Somalia.

Recentul sondaj a cerut identificarea primelor cinci tari – din cele 193 ale ONU – periculoase pentru femei in privinta serviciilor de sanatate, resurselor economice, practicilor traditionale, abuzurilor sexuale si non-sexuale si traficului de persoane.

Lista celor mai periculoase tari pentru femei, asa cum a reiesit din sondajul intreprins intre 26 martie si 4 mai:

1. India – In fruntea clasamentului, cu niveluri in continuare ridicate de violenta impotriva femeilor, dupa mai bine de cinci ani de la violarea si asasinarea unei studente intr-un autobuz la New Delhi, tragedie care a provocat revolta la nivel national si a determinat guvernul sa promita ca se va ocupa de aceasta problema. India a fost considerata cea mai periculoasa tara la trei capitole: riscul de violente si hartuire sexuale, riscuri decurgand din practici culturale si traditionale si din traficul de persoane, printre care munca fortata, sclavia sexuala si servitutea domestica.

2. Afganistan – A doua pe lista, expertii aratand ca femeile se confrunta cu probleme grave dupa aproape 17 ani de la alungarea regimului taliban. Cea mai periculoasa tara pentru femei din trei puncte de vedere: violenta non-sexuala, acces la servicii de sanatate si acces la resurse economice.

3. Siria – Locul al treilea in ierarhia generala, dupa sapte ani de razboi civil. Considerata a doua cea mai periculoasa tara pentru femei in privinta accesului la servicii de sanatate si a violentei non-sexuale, care include violente legate de conflict si abuz domestic.

4. Somalia – In conflict din 1991, este a treia cea mai periculoasa tara pentru femei in ce priveste accesul la servicii medicale si riscurile ce decurg din practici culturale si traditionale. Considerata a cincea cea mai periculoasa din punctul de vedere al accesului la resurse economice.

5. Arabia Saudita – Pe locul al cincilea in clasamentul general, dar regatul conservator saudit a fost considerat a doua cea mai periculoasa tara pentru femei la capitolele acces economic si discriminare, inclusiv la locul de munca si in privinta dreptului de proprietate. Locul al cincilea in privinta riscurilor ce decurg din practici culturale si religioase.

6. Pakistan – A sasea cea mai periculoasa in clasamentul general, dar a patra in ce priveste resursele economice si discriminarea, precum si riscurile decurgand din practici culturale, religioase si traditionale, inclusiv asa-numitele crime de onoare. Locul al cincilea in privinta violentei non-sexuale, inclusiv a abuzului domestic.

7. Republica Democrata Congo – ONU avertizeaza ca milioane de oameni se confrunta cu conditii de trai ingrozitoare, dupa ani de haos si confruntari sangeroase intre factiuni. Clasata pe locul al doilea drept cea mai periculoasa pentru femei in privinta violentei sexuale.

8. Yemen – Locul al optulea in clasament la capitolele: acces precar la asistenta medicala, resurse economice, violenta non-sexuala, riscuri provenind din practici traditionale. Yemen este in continuare afectat de cea mai urgenta criza umanitara din lume, 22 milioane de oameni avand nevoie de asistenta vitala.

9. Nigeria – Organizatiile pentru drepturile omului acuza armata de tortura, violuri si omoruri impotriva populatiei civile in cei noua ani de lupte impotriva militantilor Boko Haram. Pe locul al patrulea, alaturi de Rusia, in privinta pericolului reprezentat de traficul de fiinte umane.

10. SUA – Singura tara occidentala din top 10 si pe locul al treilea, impreuna cu Siria, in privinta riscului ca femeile sa se confrunte cu violenta sexuala – viol, hartuire sexuala, coercitie sexuala si lipsa accesului la justitie in cazuri de viol.

Ancheta a survenit dupa ce campania #MeToo a devenit virala anul trecut, mii de femei apeland la aceasta miscare pe retele de socializare pentru a-si face cunoscute experientele de hartuire sexuala sau abuz.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole