India si China, ajutor de aproape 1,5 miliarde de dolari pentru Nepal

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

nepalIndia si China au promis joi un ajutor total de aproape 1,5 miliarde de dolari pentru reconstructie in Nepal, cele doua mari puteri asiatice incercand sa ajute la refacerea tarii afectate de recentele cutremure si sa-si extinda influenta asupra ei, relateaza agentia Reuters citata de Agerpres.

Nepalul a fost zguduit de doua mari cutremure, unul pe 25 aprilie si celalalt pe 12 mai, provocand moartea a 8.832 de persoane si ranirea altor peste 22.000, iar alte cateva zeci de mii au ramas fara adapost. Guvernul nepalez estimeaza costurile reconstructiei la 6,6 miliarde de dolari, echivalentul unei treimi din PIB-ul tarii.

India a oferit 1 miliard de dolari. Ministrul de externe indian, Sushma Swaraj, a declarat, in cadrul unei conferinte a donatorilor, ca un sfert din suma va fi sub forma de granturi, iar restul sub forma de imprumuturi. ”Aceasta ridica ajutorul nostru total pentru Nepal in urmatorii cinci ani la 2 miliarde de dolari”, a declarat dna Swaraj.

Premierul indian, Narendra Modi, a incercat, de cand a ajuns la putere, sa se intereseze de Nepal, printre vecinii sai mai mici, in timp ce s-au amplificat temerile ca indiferenta si micile dispute de ani de zile i-au oferit ocazia Chinei de a fi in ofensiva.

”Relatiile dintre India si Nepal sunt la fel de vechi ca si istoria insasi. Avem legaturi in cultura, religie, traditie, limba, literatura si mitologie”, a mai spus dna Swaraj.

La randul sau, ministrul de externe chinez, Wang Yi, i-a promis Nepalului un ajutor de 483 milioane de dolari pentru reconstructie dupa cutremure, precizand ca se doreste concentrarea pe dezvoltarea durabila a tarii din regiunea himalayana. El nu a precizat termenii, dar se stie ca, in trecut, China a oferit mai mult granturi.

”China va ajuta Nepalul cu tot ceea ce poate pentru a promova dezvoltarea sa socio-economica”, a declarat ministrul Wang. Atat China, cat si India au trimis in Nepal pe calea aerului echipe de salvare imediat dupa producerea puternicului seism de 7,8 grade.

Nepalul a indicat ca, din cauza cutremurelor, peste 500.000 de case au fost distruse si aproximativ 700.000 de noi persoane au ajuns in stare de saracie. Deja un nepalez din patru in tara cu 28 milioane de locuitori traieste cu un venit zilnic de mai putin de 1,25 de dolari.

”Pentru a face fata uriaselor provocari ale reconstructiei, avem nevoie de un parteneriat global robust ca sa facem ceea ce trebuie, cu obiective clare si planuri de actiune”, le-a declarat premierul nepalez Sushil Kirala donatorilor din peste 60 de tari si agentiilor umanitare la Kathmandu.

Reuters precizeaza ca Banca Asiatica pentru Dezvoltare s-a angajat cu suma de 600 milioane de dolari pentru reconstructia Nepalului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2