Indicele de modernitate a României a crescut cu 9 puncte în 25 de ani – studiu al Universității Babeș-Bolyai

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Indicele de Modernitate a României a crescut cu 9 puncte în 25 de ani, iar avansul cel mai mare în modernizarea țării este adus de generația copiilor născuți în 2000, precizează edupedu.ro.

Asta înseamnă că România se modernizează, dacă ne uităm la cât de emancipați se proiectează românii, la satisfacția în viață, la gradul de încredere pe care oamenii îl au unii în ceilalți și la indicatorul indulgență. Concluzia aparține unui studiu realizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și a fost publicată astăzi, 26 noiembrie.

Contactat de Edupedu.ro, Daniel David, rectorul UBB și coordonatorul studiului, a declarat că “nu suntem în zona țărilor vestice, dar cu toate astea, prin faptul că indicatorul a crescut, el deja forțează instituțiile sociale pe care le avem”. Acesta a precizat că “România modernă nu e încă majoritară”, dar că avem o ciocnire “nu numai între părinți și profesori – părinții văzuți ca exponenți ai modernității și profesorii ca venind din România veche, ci și un clash între părinți cu profil autoritar și profesori moderni. Un clash între părinți moderni și părinți din România veche. Apoi vine și clash-ul cu instituțiile. Deci în această luptă cu ingrediente diferite, actorii nu reușesc să aibă o paradigmă comună pentru a dezvolta educația, fiecare trage după modelul propriu”.

Indicele de Modernitate a României (IMR) a ajuns la 48 pe o scală de 100 de puncte, arată studiul realizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în cadrul proiectului PCCF-UEFISCDI. Potrivit cercetării, între anii 1993 și 2018 se observă o creștere cu 9 puncte a Indicelui de Modernitate a României (IMR): de la 39 la 48, pe o scală de 100 puncte.

Pe vârstă/generații, Indicele de Modernitate a României este următorul:

39 la românii născuți în 1960 (din Generația Baby Boomers),
44 la cei născuți în 1980 (trecerea de la Generația X la Generația Y/Millennials)
49 la cei născuți în 2000 (din Generația Z).

În general, un profil psihocultural caracterizat de autonomie, încredere și indulgență se relaționează eficient cu Indexul de Dezvoltare Umană (Human Development Index/HDI), anunță Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

“IMR a fost analizat printr-o analiză dinamică și generațională a modernizării României, dinamica a luat în calcul perioade diferite, iar analiza generațională a luat direct în calcul anul nașterii, care permite și explorarea pe următoarele generații: (1) Generația tăcută (cei născuți înainte de 1946); (2) Generația Baby Boomer (cei născuți între 1946-1964); (3) Generația X (cei născuți între 1965-1980); (4) Generația Y/Millennials (cei născuți între 1981-1996); (5) Generația Z (cei născuți începând cu 1997; având cel puțin vârsta de 18 ani la data culegerii datelor)”, precizează Universitatea.

FOTO ubbcluj.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *