Indicii ROBOR au rămas stabili

Decizia băncii centrale de a majora dobânda sa de politică monetară la 6,25%, maximul ultimilor 12 ani, cu scopul de a tempera inflația, care nu-și va încetini avansul până la sfârșitul acestui an, nu a provocat o creștere importantă a indicilor ROBOR.

Un raport al Băncii Transilvania anticipează o creștere a dobânzii de referință la 7%, la ultima ședință de politică monetară a BNR din acest an, care este programată pe 8 noiembrie

Dealerii au fost prudenți joi și au operat creșteri ușoare a dobânzilor interbancare, după ce luna trecută guvernatorul BNR a atenționat asupra faptului că „s-a sărit calul”.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut joi de la 7,92 la 7,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 8,09 la 8,11% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, de la 8,22 la 8,25%.

În contrast cu evoluțiile din SUA, unde indicatorul Michigan de încredere al consumatorilor a crescut, climatul economic din zona euro rămâne unul negativ. Încrederea consumatorilor din Franța și Italia a scăzut iar în Germania indicatorul GFK a atins un nivel minim istoric, pe fondul presiunilor inflaționiste, care a crescut luna trecută la nivelul zonei euro la 10%  și gradului ridicat de incertitudine.

Joi, piețele erau prudente înainte de publicarea datelor referitoare la piața muncii din Statele Unite. Euro se deprecia ușor, la 0,9858 – 0,9926 dolari, astfel că media monedei americane a urcat de la 4,9805 la 4,9920 lei.

Cursul francului elvețian a urcat de la 5,0577 la 5,0780 lei.

Proiectul guvernului condus de Liz Truss de a implementa un program de reducere semnificative a impozitelor a determinat agenţia Fitch să scadă perspectiva ratingului Regatului Unit de la „stabilă” la ”negativă”. Decizia a venit la câteva zile după ce Standard&Poor´s a luat o măsură asemănătoare și a provocat scăderea lirei sterline. În piața locală, cursul a coborât de la 5,6702 la 5,6319 lei.

Metalul galben fluctua în culoarul 1.711 – 1.725 dolari/uncie, după ce a testat zilele trecute scăderea sub pragul de 1.700 dolari. În piața locală BNR a stabilit un preț al gramului de aur de 275,3180 lei, în creștere față de ziua precedentă.

Problemele cu care se confruntă guvernul de la Budapesta în relația sa cu Comisia Europeană în ceea ce privește atragerea de fonduri europene pun o mare presiune asupra cursului monedei maghiare care a atins joi un nou minim istoric de 423,53 forinți/euro, în ciuda faptului că Banca Ungariei a majorat recent dobânda sa de politică monetară la 13%. Pe deprecierea s-a găsit și moneda poloneză, media ei fiind stabilită la 4,8445 zloți/euro.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu