Industria fabricarii produselor textile, cel mai ridicat numar al insolventelor in 2017

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Industriile cu cel mai ridicat numar al companiilor insolvente prin raportare la 1.000 de companii active sunt fabricarea produselor textile, productia si furnizarea de energie electrica, asanarea si indepartarea gunoaielor si industria extractiva si constructii, reiese din datele prezentate miercuri de reprezentantii Coface, informeaza AGERPRES.

“Din totalul celor 8.256 de companii insolvente in 2017, 4.185 au depus declaratiile financiare inainte de intrarea in incapacitate de plata. Pentru acestea, au fost calculati indicatorii financiari pentru ultimele 5 exercitii financiare precedente, cifrele fiind consolidate la nivelul intregului esantion al firmelor insolvente. Rezulta, astfel ca nivelul veniturilor a scazut semnificativ in ultimii 3-4 ani prealabil intrarii in incapacitate de plata. Cifra de afaceri medie din 2016 a fost de 2,1 milioane lei, cu 28% mai putin decat anul anterior si cu 30% mai mica decat cea din 2012, nivelul de varf al veniturilor pentru aceste companii”, informeaza reprezentantii Coface.

In contextul scaderii semnificative a veniturilor, aceste companii au demonstrat o capacitate limitata de a se restructura.

“Flexibilitatea redusa si incapacitatea de a se restructura eficient au fost determinate de nivelul foarte ridicat al cheltuielilor fixe. Acestea din urma au fost alimentate de investitiile majore in activele fixe, in conditiile in care ponderea acestora in totalul activelor a crescut constant, de la 36% in 2012, la 44% in 2016. Pierderile consolidate s-au ridicat la 9,3% din nivelul cifrei de afaceri.

Gradul de indatorare a companiilor respective a crescut constant, de la 85% in 2012, la aproximativ 104% in 2016. Dinamica a fost determinata de acumularea de pierderi care au erodat nivelul capitalurilor proprii, aportul foarte scazut de capitalizare din partea actionariatului si necesitatea de suplimentare a datoriilor pentru a gestiona presiunile asupra lichiditatii”, mentioneaza sursa citata.

Gradul de acoperire a datoriilor prin nivelul vanzarilor a scazut de la 103% in 2012, la doar 75% in 2016.

Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania, sustine ca in ciuda cresterii economice record si a avansului semnificativ al consumului cu aproape 10% fata de anul anterior, in 2017 numarul insolventelor inregistrate creste usor.

“Aceasta evolutie arata ca dupa scaderea accelerata a numarului de insolvente in ultimii 3 ani, pe fondul cresterii lichiditatii din piata, efectul incepe sa se disipeze si estimez ca in perioada urmatoare vom vedea mai multe firme in incapacitate de plata. Coface evalueaza in fiecare an un numar mare de companii, care realizeaza peste 80% din cifra de afaceri din economia locala, iar o analiza a acestui portofoliu arata ca doar 1 din 4 companii prezinta un risc scazut de insolventa’, a precizat Anicescu.

La randul sau, Iancu Guda, services director, Coface Romania, spune ca din perspectiva cadrului general al afacerilor in Romania, nu gaseste o explicatie care sa justifice cresterea numarului de companii in 2017, pentru ca salariul mediu in sectorul privat a crescut cu aproape 15%, cadrul fiscal si juridic au fost instabile, costul finantarii a crescut la finalul anului, investitiile publice au scazut la jumatate fata de anul anterior, in timp ce investitiile straine au stagnat in sectoarele cheie.

“Singura explicatie in cazul cresterii cu 32% a numarului de companii nou infiintate este efectul de baza. Mediul de afaceri local a pierdut aproximativ un milion de companii in ultimii 10 ani, inregistrand un numar de firme care si-au intrerupt activitatea de patru ori mai mare, comparativ cu media regionala. La fiecare companie nou infiintata in 2008 – 2016, 2,2 companii si-au intrerupt activitatea.

Romania a ajuns sa aiba doar 23 de firme la 1.000 de locuitori, cel mai scazut nivel din UE dupa Serbia, care are 19 firme la fiecare 1.000 de locuitori. In momentul de fata, mediul de afaceri local este embrionar, deoarece jumatate dintre companiile active sunt infiintate dupa 2009 si nu au trecut prin tumultul crizei financiare. Acest proces al regenerarii distructive a lasat un gol imens in mediul de afaceri, care acum poate fi preluat de companiile nou infiintate, in conditiile in care nivelul foarte ridicat al cresterii economice si costul de finantare in continuare scazut creeaza oportunitati interesante in acest moment’, a afirmat Guda.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *