INEDIT – În patru școli din Maramureș se învață limba chineză

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

În Maramureș se învață chineza. Este vorba despre o colaborare care există între Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Institutul „Confucius” din Cluj Napoca.

Potrivit informațiilor furnizate de către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în total un număr de 87 de elevi din patru unități de învățământ din județ au participat la orele de limba chineză din anul școlar care tocmai se încheie. Iar colaborarea cu cei din Cluj va continua și în anul școlar care va debuta în toamna acestui an.

Xuejian Zhang, cel care se ocupă cu predarea limbii chineze elevilor din Baia Mare, spune că pentru el este o onoare să poată să predea limba poporului său celor dornici să o învețe și speră ca numărul elevilor atrași de tainele acestei limbi să fie tot mai mare de la an la an.

„„Predarea limbii chineze în ultimii doi ani în Maramureș este cel mai frumos lucru care mi s-a putut întampla. Acum am ajuns să cred că dacă nu eram profesor de limba chineză, nu as fi fost complet. De cand ori mă întalnesc cu elevii mei, ei mă salută în chineză spunand „Ni hao„. Am elevi, cum este Vlad Barsan, care este un mare iubitor al filmelor cu Jackie Chan și acesta este și motivul pentru care a ales să studieze limba chineză. Vlad este și practicant al artelor marțiale, practică Kung Fu și vrea sa învețe și mai mult. Adi Lujerdean este mare iubitor al culturii chineze. El a si fost in China și poate canta la Guzheng, un instrument muzical tradițional specific Chinei. Îmi aduc aminte că la finele anului școlar trecut, elevii mă întrebau dacă o să vin și anul școlar următor. Cand a venit pandemia, primeam mesaje de la elevii mei, spunandu-mi să am grijă de mine.

Chiar dacă a fost pandemie, elevii nu au renunțat la a învăța limba chineză, prin urmare orele s-au ținut online. Orele mele încep întotdeauna cu un cantec în limba chineză sau o bucățică dintr-un film, orice care are legătură cu lecția care urmează a fi predată. Totul a plecat de la decizia celor de la Confucius, în 2017, de a deschide prima clasă de limba chineză la Colegiul Național Gheorghe Șincai. De atunci și pană acum sunt astfel de lecții în mai multe unități de învățămant, în Baia Mare și Sighet. Chiar îmi doresc ca pe viitor să existe și mai multe clase de limba chineză în școlile din Maramureș”, a declarat Zhang Xuejian, pentru ziarmm.ro.

FOTO Zhang Xuejian/facebook

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2