Inflatia in zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 31 de luni

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

inflatie-bani-graficRata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in luna noiembrie pana la 0,6%, de la 0,5% in luna octombrie, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat), transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Este cel mai ridicat nivel al inflatiei inregistrat de zona euro dupa luna aprilie 2014, ceea ce reprezinta o veste buna pentru Banca Centrala Europeana.

„BCE se va bucura sa vada ca tendinta graduala de crestere a preturilor a continuat in luna noiembrie” a apreciat Howard Archer, analist la IHS.

Banca Centrala Europeana se straduieste de doi ani sa stimuleze rata inflatii in zona euro care ramane mult sub obiectivul sau tinta, o crestere a preturilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.

Potrivit Eurostat, in luna noiembrie cele mai semnificative majorari de preturi s-au inregistrat la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,1%, urmate de alimente, alcool si tigari, care au crescut cu 0,7%, fata de un avans de 0,4% in luna octombrie. In schimb, preturile la energie au inregistrat o scadere anuala de 1,1% in luna noiembrie, fata de un declin de 0,9% in luna octombrie.

„Daca pretul petrolului nu va scadea brutal, inflatia ar trebui sa continue sa creasca anul viitor” a apreciat Jack Allen, analist la Capital Economics.

La inceputul acestei luni, cu ocazia publicarii previziunilor sale de toamna, Comisia Europeana a anuntat ca mizeaza pe o accelerare a inflatiei in zona euro pana la 1,4% in 2017 de la 0,3% in 2016. Ulterior, presedintele BCE, Mario Draghi a declarat ca institutia pe care o conduce este gata sa actioneze pentru a sprijini cresterea economica si inflatia in zona euro. Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE va avea loc in data de 8 decembrie si mai multi analisti se asteapta la o noua relaxare a politicii monetare prin prelungirea cu sase luni a perioadei in care BCE va achizitiona obligatiuni, in ideea de a sustine relansarea economiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2